středa 20. listopadu 2013

Odhalená

Autor: Richelle Mead
Originální název: Succubus Revealed
Ze série: Sukuba
Díl: šestý
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 256

A když vám anděl řekne, že ve vás vkládá důvěru, je to právě tak velkolepé. Já ale nebojuju s obyčejným protivníkem. Bojuju se samotným peklem, jedinou silou, která se může postavit nebi.

Oficiální anotace:
Splní se sukubě Georgině v posledním dílu série to, o co celou dobu usilovala?
Georgina Kincaidová měla celou věčnost na to, aby se naučila rozumět mužům, ale oni ji stále dokážou překvapit. Tak třeba Seth Mortensen, muž, který riskoval duši, aby se mohl stát jejím přítelem.
Georgina to nemá lehké ani v jiných ohledech: její ďábelský nadřízený ji nutí, aby na sebe i nadále brala různé podoby a plnila základní povinnosti sukuby. A teď ji navíc vyslal do Las Vegas, města hříchu! Proč mu tolik záleží na tom, aby Georgina odcestovala ze Seattlu – a tím pádem i od Setha?
Pochybnosti už mají i Georginini spojenci. A ona sama? Ví, že patří k nejlepším sukubám, ale pokud by se jí podařilo nalézt způsob, jak se stát normální ženou, určitě by toho využila. Ať to stojí cokoli. Chce se vyhnout jen jedinému riziku: že by ohrozila muže, pro kterého to všechno podstupuje...

Stručný děj

Konečně jde všechno tak, jak si Georgina naplánovala – může být se svým přítele Sethem a zároveň plnit přání pekla. Ale stále jí vrtá hlavou, kde se mohl Seth dozvědět její pravé jméno. Proto se obrátí na své pekelné kamarády a na jejího šéfa, kterým je ujištěna, že o nic nejde a jenom všechno zbytečně zveličuje. Jenže vzápětí se u Georginy objeví rozkaz z pekla o přemístění do Las Vegas. Nejprve se jí do města hříchů vůbec nechce, ale po první návštěvě, kdy potká své staré přátelé a získá práci snů, musí uznat, že přesun by nemusel být až tak špatný.


„Jak jsem řekl, tahle hra má svoje pravidla a já se jimi musím řídit.“
„To není hra!“ vykřikla jsem. „Je to můj život!“
Anděl se smutné usmál. „Pro peklo je to totéž.“

Názory a dojmy

Už je to dlouho, co jsem narazila na první díl Sukuby. Ze začátku se mi série moc nelíbila, respektive mě zklamala. Čekala jsem něco jako je VA, že se od čtení nebudu moct odtrhnout a napětím si ukoušu nehty. Ale s každým dalším dílem jsem začala téhle sérii přicházet na chuť – pochopila jsem, že Sukuba je spíš oddechové čtení. A musím říct, že se mi závěrečný díl moc líbil a jsem s ním spokojená.
Opět se setkáváme se starou pekelnou partou v čele se sukubou a jejím lidským přítelem. Největší roli má Georgina a Seth, kteří právě jsou na nebeském obláčku a užívají si svůj obnovený vztah, těch dvou si užijeme dostatečně. A dočkáme se pořádné dávky romantiky, což mi ani trochu nevadilo, protože tu autorka psát umí.

Avšak pekelná partička (Jerome, Peter, Hugh) ustupují mírně do pozadí a setkáme se s nimi (oproti předešlým dílům) velmi zřídka. To mi trochu vadilo, protože mám ráda oba střelené upíry, kteří svými nápady skvěle oživují děj. Na druhou stranu se více potkáváme se Sethovou rodinou, hlavně kvůli nemoci Andrey, která ji pořád trápí. A konečně Richelle vyslyšela mé prosby a pro fanynky Cartera a Romana mám dobré zprávy – v příběhu se objevují docela dost. A můžu říct, že se z Cartera stala má nejoblíbenější postava.

Není žádným tajemstvím, že mám slabost pro knihy od Richelle. Mám ráda její styl psaní, protože píše procítěně a každá postava (i ta záporná) se čtenáře aspoň trochu dotkne. Líbilo se mi, jak maže rozdíly mezi nebem a peklem, peklo není jen zlé a nebe není sváté, jak se čtenář může přesvědčit u upíra Petera nebo anděla Cartera.

Ale nejvíce bych vyzdvihla její promyšlenost, se kterou sérii napsala. Během čtení všech dílů jsem si několikrát řekla, proč tam dala tuhle a tamtu maličkost, že je to zbytečné – není, Richelle dobře ví, co dělá. A v samotném závěru knihy se jednotlivé dílky daly dohromady a docvaklo mi tolik věcí, rozhodně nic nebylo zbytečné.

„Já vím, že to vyřešíme,“ řekl. „My dva už jsme spolu zvládli mnohem šílenější věci, že jo?“
„Šílenější neznamená vždycky těžší,“ připomněla jsem mu.

Hodnocení

Odhalená je úctyhodným závěrem celé sukubí série, a i když se dalo snadno předvídat, jak všechno skončí, mě se závěrečný díl líbil a knize dávám čtyři hvězdičky. Na závěr bych ještě jednou chtěla vyzdvihnout autorku knihy, která mě opět přesvědčila o své spisovatelské genialitě. Pro všem, kteří vyhledávají oddechové čtení s kapkou nadpřirozena, tahle série bude to pravé ořechové.




  • Na závěr bych chtěla velmi poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!
  • Zdroj obrázků: weheartit

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář. :)