pondělí 7. října 2013

Síla vzdoru

Autor: Suzanne Collins
Originální název: Mockingjay
Ze série: Hunger games
Díl: třetí
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 344

„Jiskra zažehla požár!“ Teď už křičím, aby Snowovi neuniklo jediné mé slovo. „A jestli shoříme my, vy shoříte s námi!“

Oficiální anotace:
Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být.
Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...

Stručný děj

Systém Panemu se pomalu hroutí, Kapitol je skoro dobit. Katniss a dalším splátců se podařilo dostat do Třináctého kraje, který je takovým střediskem vzbouřenců proti Kapitolu. Katniss je nucena stát se hlavním symbolem revoluce – reprodrozdem -, a inspirovat i zbylé obyvatele Panemu k boji proti Kapitolu. Zpočátku svou úlohu nechce přijmout, ale nakonec uzavírá s prezidentkou Coinovou dohodu, účastní se výcviku a jde do boje, aby porazila prezidenta Snowa.

Kdysi jsem si myslívala, že vrah je ten nejhroznější člověk pod sluncem. Teď, po dvojí účasti na Hladových hrách, ho nechci soudit bez znalosti dalších podrobností.

Postavy

Všechny postavy, se kterými jsme se setkali v předchozích dílech, prošli velkým vývojem. Z Hurikána, který se o sebe a svou rodinu dokázal postarat, se stal skoro chladný chlap. Ani Peeta už není jen ten kluk
s chlebem, který se snažil za každou cenu zachránit Katniss, kterou od první chvíle miloval, ale v zajetí Kapitolu se úplně změnil. Prim vyrostla z malého kachňátka v slečnu, která umí ošetřit sebevětší zranění, dokonce pečuje a pomáhá své sestře Katniss, pro kterou je Prim osobní vrba. Ale nejvíc se změnila samotná Katniss. Ta bojovná dívka, která svou spontánností dokázala chytit za srdce miliony čtenářů, je ta tam. Místo toho mě zaskočila svou otupělostí a trochu bláznivostí. Na druhou stranu se není čemu divit, bůh ví, jak bych v její situaci dopadla já. Prošla si takovou hrůzou, kterou si většina z nás nechce a možná ani nedokáže představit. To člověka musí nějak poznamenat.

Ani v tomhle díle nejsem ochuzeni o trojúhelník, který nás doprovází celou sérií. V předchozích dílech Hurikán neměl moc prostoru, protože kvůli arénám vstoupil do pozadí. Nyní je to naopak. Peeta je v zajetí v Kapitolu a Hurikán je s Katniss ve Třináctém kraji. Hurikána jsem měla ráda, sice jsem si přála, aby Katniss skončila s Peetou a Hurikána mi bylo tak trochu líto. Ale teď si to u mě pokazil. Snažím se pochopit jeho chování a myšlení ohledně bojů, a do určité míry ho i chápu, ale nelíbí se mi to. Svým chladným chováním mě úplně zaskočil.

„Mám dojem, že tím překračujeme určitou hranici,“ říkám. „Copak je dovolené úplně všechno?“ Oba na mě zírají, Diod s pochybnosti, Hurikán s jasným nesouhlasem. „Neexistují pravidla pro to, co je nepřijatelné provádět jinému člověku?“

Názory a dojmy

Předchozí díl skončil více než zajímavě, proto jsem se nemohla dočkat dalšího dílu, od kterého jsem očekávala, že to bude pořádný nářez a konečně svrhneme zvrácený Kapitol. Momentálně jsem rozpolcená, psychicky vyčerpaná a tak trochu unavená.

Začátek knihy začíná velmi pozvolně. Nejdříve se dozvídáme o zdravotním stavu Katniss, který není zrovna nejlepší, a poté se seznamujeme s pravidly Třináctého kraje, které jsou kolikrát stejně přísné jako ty v Kapitolu. Tenhle pomalejší rozjezd se může někomu zdát trochu nudnější, ale nebojte – je to jen klid před bouří. Jakmile Katniss přijme úlohu reprodrozda, dostaneme se do jádra bojů a už se jen tak nezastavíme.

Collins mě nepřestává překvapovat svou schopností zabíjet nebo psychicky zničit mé oblíbené postavy. Což je na jednu stranu dobrá vlastnost, protože tohle umí jen pár autorů a možná tím, se stávají její knihy „nezapomenutelnými“, ale na druhou stranu to čtenáře úplně odrovná a nemusí mít z knihy dobrý pocit, i když se mu příběh líbil. Ale jak se říká – ve válce a v lásce se může všechno.

S každým dílem vzrůstá počet mrtvých postav, které jsem si oblíbila. V prvním díle to byla Routa, v dalším Cinna a několik splátců, kteří byli na straně Katniss. A teď? Dejte si sakra pozor koho si oblíbíte, protože s velkou pravděpodobností se nedožije poslední stránky.

No a teď se dostávám k ošemetnému bodu a to k závěru knihy. Ani po druhém dočtení knihy nevím, jestli se mi závěr líbí, jestli knížka dopadla dobře a dočkali jestli jsme se happy endu. Mnoho čtenářů řekne, že ano, ale já to tak úplně jasně nevidím. Přijde mi, že Collins konec trochu zprasila. Očekávala jsem epický konec, který mi vyrazí dech – toho vyražené dechu jsem se dočkala, ale trochu jinak, než jsem si myslela. Na druhou stranu, jak nad tím přemýšlím, nemohla knížka skončit – žili spolu šťastně až na věky -, to by bylo totální fiasko. Je těžké popsat moje pocity z konce, protože to by bylo na další článek a prozradila bych moc detailů a to nechci. Chci, abyste si knihu přečetli sami bez toho, aby vám někdo vyzradil děj.

Chytá Hurikána, který si právě povídá s Plutarchem, a otáčí ho k nám. „No není krásný?“
Hurikán asi opravdu vypadá v uniformě dobře. Fuulviina otázka nás oba vzhledem k naší minulosti uvádí do rozpaků. Snažím se vymyslet nějakou duchaplnou odpověď, ale předbíhá mě Boggs: „Nečekejte, že si z toho sedneme na zadek. Právě jsme viděli Finnicka Odaira ve spodním prádle.“ 

Hodnocení

Poslední díl je určitě kniha, nad kterou budu přemýšlet ještě hodně dlouho, protože ten konec mi nedá spát. A řekla bych, že to je cílem každé knihy. Příběh se vám nemusí stoprocentně líbit, nemusí se vám líbit vůbec, nemusíte souhlasit s názorem autora, ale jakmile vás příběh donutil zamyslet se, aspoň na pět minut, tak kniha splnila svůj účel. A Síla vzdoru, vlastně celá série Hunger games ho splnila.



  • Na závěr bych chtěla velmi poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!
  • Zdroj obrázků: weheartit

4 komentáře:

  1. Mně se Síla vzdoru moc líbila. :)

    Nominovala jsem tě u jednoho tagu. :) Jestli chceš, tak se můžeš zapojit. :) http://kniznikralovstvi.blogspot.cz/2013/10/liebster-award.html

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem s koncem moc nesouhlasila, měla jsem jiného favorita....Sice tento díl byl nejslabší, ale pořád to byla důstojná tečka. Ještě dlouho budu na tuto sérii vzpomínat, protože se mi hodně dostala pod kůži.

    OdpovědětVymazat
  3. Na tyhle knížky se chystám už jakou dobu! Ale asi si je zkusim přečíst v angličtině už:)

    OdpovědětVymazat
  4. Hunger games jsou výborné knihy! Chytili mě jako už dlouho žádné předtím. Musím říct, že celou noc jsem naposledy četla snad Harryho Pottera nebo Pána prstenů. Myslím, že Hladové hry se zapíší do historie, jsou to výborné emotivní knihy!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)