neděle 7. dubna 2013

Stíny

Autor: Richelle Mead
Originální název: Succubus Shadows
Ze série: Sukuba
Díl: pátý
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 264

Oficiální anotace:
Některým vábením lze odolávat jen po určitý čas...
Georgina Kincaidová má záviděníhodné schopnosti: je nesmrtelná, svede každého muže, o kterého stojí, může měnit podobu a umí nosit tak vysoké podpatky, že by se na nich běžný smrtelník zabil. Tohle všechno je pro ni hračka.
Ovšem sledovat přípravy na svatbu bývalého přítele, to je úplně něco jiného. Georgina se nedokáže rozhodnout, co je pro ni vlastně horší: jestli to, že si Seth bere jinou ženu, anebo to, že si musí sehnat nové šaty na svatbu. Ještě že ji od těchto příšerných starostí rozptyluje nový spolubydlící, nefil Roman, z něhož sex-appeal přímo prýští. A pak je tady Simone, nová sukuba ve městě, která se až podezřele zajímá o Setha Mortensena.
Největší nebezpečí ovšem číhá přímo v Georginině hlavě. Stále častěji slýchá vábení jakési záhadné síly, která ji láká... pravděpodobně do záhuby. A Georgina ví, že je příliš slabá, než aby dokázala dlouho odolávat...

Stručný děj

Sukuba Georgina se snaží vyrovnat s rozchodem se spisovatelem Sethem. Situaci jí neulehčuje fakt, že je Seth zasnoubený s její nejlepší kamarádkou Maddie, a aby to nebylo málo, Maddie si vynutí pomoc od Georginy, která se, aniž by chtěla, ocitne uprostřed svatební horečky. Ze všudy přítomného nadšení upadá Georgina do deprese a ze splínu ji nepomůže ani její spolubydlící Roman. Až jednou se Georgině ozve v hlavě hlas, který jí slibuje útěchu a bezpečí. Sukuba „volání Sirén“ nevěří, ale je jen otázka času, kdy se tímto líbezným hlasem nechá zlákat.

Názory a dojmy

Richelle si mě už získala dávno a to svou sérií Vampýrská akademie. Proto jsem začala číst i její prvotinu o sukubě Georgině, která mě zpočátku nenadchla, ale s každým následujícím dílem, jsem sérii přišla na chuť a začínám poznávat Meadin styl psaní, do kterého jsem se zamilovala.
Děj vypráví sukuba Georgina, která žije v Seattlu a snaží se co nejvíce zapadnout mezi lidi. Georginu jsem ze začátku série neměla moc v oblibě, respektive neudělala na mě žádný hlubší dojem, což se změnilo čtvrtým dílem, kdy mi začala být sympatická a chápala jsem její myšlení. Líbí se mi, že i když je nadpřirozená bytost z pekla, dokáže být hodně citlivá a vnímavá, jak k lidem, tak ke svým nesmrtelným přátelům.

Nejradši ze všech mám anděla Cartera, který se objevoval častěji, ale stejně mi to přišlo málo. Je zajímavé, jak Richelle ukázala, že ani nebe není dokonalé a i andělé mají své neřesti a zlozvyky.

Jak už je zvykem u téhle série, věci se dají do pohybu až tak od poloviny knihy a ani tady tomu není jinak. Tenhle díl je převážně je hlavně o Georgině a jejích problémech a tak mi chybělo trochu akce, i když na závěr jsem se jí dočkala. Na druhou stranu čtenář může nakouknout do minulosti Georginy a zjistit, jak dříve žila, protože v předchozích dílech byly spíš jen náznaky.

I tentokrát si Richelle připravila pro své čtenáře několik překvapení, a to hlavně v závěru knihy, kdy jsem několikrát zůstala překvapeně zírat a pomalu vstřebávala nečekaný zvrat. Konec každého jistě donutí přemýšlet a navnadí na pokračování, které bude asi hodně divoké a nabité akci, protože autorka trochu přitvrdila. Škoda, že nás čeká jen poslední díl, ale jsem i ráda, protože se konečně dozvím, jak to skončí.

Hodnocení

Celá kniha mi strašně rychle utekla. Může za to hlavně autorčin styl psaní, který je hodně čtivý a každého pohltí. Stínům dávám čtyři hvězdičky a jsem opravdu zvědavá, jak se všechno v poslední díle rozplete. Tuším, že si Richelle pro nás připraví nějaký velký šok.

  • Na závěr bych chtěla velmi poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!

2 komentáře:

  1. Já jsem ještě nečetla ani první díl, ale na sérii si mě navnadila. Rochelle je dobrá autorka a její styl psaní je úžasný. Možná si tuhle sérii časem přečtu :) Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se ze začátku série moc nelíbila, ale s každým dalším dílem jsem spokojenější a spokojenější. Docela mě mrzí, že další díl je ten poslední. :(

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)