neděle 16. září 2012

Pýcha a předsudek

Autor: Jane Austenová
Originální název: Pride and Prejudice
Ze série: samostatná kniha
Nakladatelství: Ottovo nakladatelství
Počet stran: 440

Klasika, která okouzluje čtenáře už po staletí.

Oficiální anotace:
Slavná anglická spisovatelka Jane Austenová napsala řadu románů. Jedním z nich je román Pýcha a předsudek. Nejslavnější román Jane Austenové s jemnou ironií zobrazuje prostředí, morálku a zvyky anglické venkovské šlechty. Povrchní paní Bennetová má jediný cíl - dobře provdat svých pět dcer. Nejstarší Jane je pěkná, milá a dobrosrdečná, Elizabeth zase půvabná, upřímná a má svérázné názory které často šokují okolí. Mary je tichá a její největší zálibou je četba. Dvě nejmladší, Lydia a Kitty, jsou lehkomyslné a koketní. Hlavní hrdinkou je Elizabeth, která ztělesňuje autorčiny představy o ideální ženě. Její počáteční nesympatie vůči Darcymu se postupně mění v náklonnost a lásku. Takřka do poslední chvíle zůstává čtenář v napětí, jak jejich příběh skončí.

Stručný děj

Rodina Bennetových žije na anglickém venkově. Pan Bennet a paní Bennetová mají pět dcer - Jane, Elizabeth, Mary, Lydii a Kitty. Rodina není nijak bohatá a dcery nemají skoro žádné věno, proto se paní Bennetová velmi snaží dcery dobře provdat a zabezpečit je. Jakmile se do sousedství nastěhuje pan Bingley, kterému se zalíbí nejstarší ze sester - Jane, všechno se v rodině změní. Matka tajně začíná připravovat svatbu a Elizabeth se snaží vyhýbat pyšnému panu Darcymu, který přicestoval se svým přítelem Bingleym, jenže osud jejich cesty pořádně splete dohromady…

Postavy

Elizabeth mi hned padla do oka. Je hezká představa, že by Jane měla být její obdobou, i když nevím, jestli tomu můžu doopravdy věřit. Lizzie hrdinka, která má pěkně ostrý jazyk a nebojí se ho použít, je veselá, upřímná a nebojácná. Obdivuji ji a zbylé sestry, jak dokázaly snést nesnesitelnou a hloupou matku, vlezdoprdelku bratrance Collinse, a naivní a lehkomyslnou sestru Lydii.

No taky jsem pochopila, proč pan Darcy má po světě tolik fanynek. I přesto, jak se zpočátku choval, se mi zamlouval a otáčela jsem stránky s nadějí, že už tam zase bude. Přiznejme si, že každá žena a dívka aspoň kouskem duše doufá, že se kvůli ní panovačný a namyšlený chlap změní v krotkého beránka a povede se jí to, co spoustě před ní ne.

Hodnocení

Zpočátku jsem se ztrácela ve všech jménech postav a hlavně hrabství. Až po několika kapitolách jsem si v tom udělala jakš takš pořádek.

Příběh se mi trochu hůř četl, ale je veselý a svým způsobem i čtivý. Jedna velká drbárna, kde všichni všechno řeší a nic se neutají. Několikrát jsem se musela pousmát nad tím, co dřív řešili, a jak se vlastně nic nezměnilo.

Pýchu a předsudek hodnotím plným počtem, knihu doporučuji čtenářům, kteří mají rádi romantiku, ale najdete zde i sesterskou lásku, intriky a nenávist.




3 komentáře:

  1. Film milujem, a preto sa bojím si prečítať knižku, či to nebude písané takým starým štýlom. Ale keď si tomu dala 5 hviezdičiek, asi to bolo dobré :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film je fakt dobrý. Pokud se bojíš starého jazyku, tak ti doporučuji si pořídit vydání právě od Ottova nakladatelství, protože jsem s četbou neměla nejmenší problém a možná mi trochu ta dobová mluva chyběla. :)

      Vymazat
  2. Drbárna... To je hezky výstižný výraz.:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)