pátek 27. září 2013

Vražedná pomsta

Autor: Suzanne Collins
Originální název: Catching fire
Ze série: Hunger games
Díl: druhý
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 336

„Na tomhle turné jsem měla všechno napravit. Přimět všechny pochybovače, že jsem jednala z čisté lásky. Uklidnit situaci. Dneska jsem ale očividně dosáhla jenom toho, že zabili tři lidi a všechny na náměstí teď potrestají.“

Oficiální anotace:
Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje! 
Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?

Stručný děj

Katniss se stala vítězkou čtyřiasedmdesátých her, avšak dokázala (společně s Peetou), že Kapitolu nepatří a nebude jen hrací figurkou, když se v přímém přenosu pokusila snít otrávené bobule. Tenhle nepatrný vzpor vyvolal vlnu odporu k systému a prezidentovi Snowovi se to ani za mák nelíbí, proto se Katniss stala trnem v jeho oku. Katniss je jasně dáno najevo, že by se měla při Turné vítězů pokusit situaci uklidnit, jinak to bude mít nedozírné následky nejen pro ni, ale i Peetu, Hurikána, její rodinu a celý Dvanáctý kraj.


Ohromuje mě, jak otevřeně a vážně hovoří. Jako kdyby mu ležel na srdci v prvé řadě blahobyt obyvatel Panemu, ačkoliv nic nemůže být vzdálenější pravdě. Ani nevím, kde v sobě beru odvahu k následující reakci: „Ten systém musí být pěkně křehký, když ho dokáže rozvrátit hrst bobulí.“
Následuje dlouhá odmlka, během níž mě prezident pozoruje. Pak prostě řekne: „Je křehký, ale jinak, než si myslíš.“

Názory a dojmy

Hned, jak se přečetla první díl, jsem si napsala i o druhý a třetí. Mám takovou zásadu, že než se vrhnu na další díl z nějaké série, musím přečíst minimálně jednu knihu, která se sérií nemá nic společného. Musím říct, že to bylo docela těžký dodržet. Ještě když jsem měla jednu knihu rozečtenou a už jsem Vražednou pomstu měla doma. Tak moc jsem si ji chtěla přečíst.

Z Kapitolu se vrátíme zpátky do Dvanáctého kraje, ale jen na chvilku, než se Katniss s Peetou vydají na Turné Vítězů do ostatních krajů, což se někomu může jevit jako nuda, ale já jsem byla spokojená a byla jsem zvědavá, co se odehrává v jiných krajích. A druhá polovina knihy se odehraje opět na hrách, i když trochu jinak, než jsem po prvním dílu očekávala. A byl to fakt nářez.

Děj opět vypráví Katniss a setkáme se starými známými. Autorka se daleko víc zaměřila na milostný trojúhelník, až jsem si kolikrát myslela, že Katniss doopravdy s Hurikánem uteče. Dokonce musím přiznat, že mi chyběl Peeta, který se v první polovině příběhu prakticky nevyskytuje. V druhé polovině knihy se opět dostaneme do arény a tím pádem se setkáme se spoustou nových postav. Z těch nových stojí za zmínku Finnick, kterého jsem si fakt oblíbila, Diod a Dratkii.

Velkým plusem, který prostě autorce musím přiznat, je talent, který má, když vymýšlí charaktery postav. Dokáže vytvořit pozoruhodné postavy a musím pochválit propracování i těch, které nemám ani za mák ráda, ale stejně jsou něčím zajímavý. Taky Suzanne umí psát velmi poutavě, stroze a tvrdě, že už jen díky tomu, se kniha vyšvihne o třídu výš než spousta jiných.

Četla jsem dost názorů na arénu, nebudu se tady sáhodlouze vypisovat, abych nic neprozradila těm, co knihu ještě nečetli, ale já jsem nad míru spokojená. Přišlo mi to jako suprový nápad, originální a vůbec jsem nepřišla na ten systém. Nepřišlo mi to ani umělý, protože něco takovýho bych od Kapitolu čekala, když se jedná o Čtvrtohry.

Možná jediné, co by vytkla bylo to, že mi děj v aréně přišel malinko uspěchaný. Chápu, že se tam hráči nemohli zdržovat nějak déle, ale možná bych ocenila více detailů. A taky, i když nevím, jestli je to zrovna mínus, ale autorka má v oblibě zabíjet moje oblíbený postavy.

„Máte pro nás nějakou poslední radu?“ ptá se Peeta.
„Zůstaňte naživu,“ říká Haymitch chraplavě. To už je teď takový náš společný žert.

Hodnocení

Asi někoho nepřekvapí, že dám knize plný počet hvězdiček. Nemůžu na knihu přestat myslet a momentálně čtu třetí díl, jak moc jsem se těšila. Rozhodně všem, kterým nějakou náhodou HG unikly, by to měli napravit a sérii si přečíst. Protože se jedná o kvalitní příběh, plný všeho, co mám ráda. Přes akci, krev, napětí, ale i lásku a přátelství, boj o svobodu a čest.



  • Na závěr bych chtěla velmi poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!
  • Zdroj obrázků: weheartit

2 komentáře:

  1. Achjo, já to pořád nečetla a nemůžu se rozhodnout jestli se do toho pustit. :-D Ale když se to všem tak líbí, tak asi i jo. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si to přečti, aspoň zkusit první díl prostě musíš! :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)