středa 6. srpna 2014

Stalo se včera v noci

Autor: Adele Parks
Originální název: About Last Night
Ze série: samostatná kniha
Díl: ---
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 504

Oficiální anotace:
Co všechno byste byla ochotna udělat pro svou nejlepší kamarádku?
Třicet let jsou nerozlučnými kamarádkami, jedna pro druhou by i dýchala. Stephanie je ta rozumnější – žije spořádaným životem příkladné manželky a matky, zatímco nezkrotně romantická Pippa potřebuje každou chvíli vytáhnout z průšvihu. Všechno se obrátí naruby v okamžiku, kdy Steph vysloví osudnou větu: "Potřebuju, abys mi dosvědčila, že jsem v noci byla u tebe."
Stephanie, ještě včera zosobnění zodpovědnosti, zoufale prosí svou přítelkyni, aby do policejního protokolu lhala. Pokud totiž tato lež nezazní, Stephanii hrozí rozpad manželství, soud a vězení. V sázce není jen její pověst, ale také osud jejích tří dětí.
Pippa byla až doposud rozevlátou bohémkou, k níž praktický svět příliš nedoléhal. Teď najednou stojí před celou řadou nepříjemných otázek, na které bude muset rychle najít odpověď: Má lhát z pouhé vděčnosti a pocitu odpovědnosti? Kvůli tomu, že Steph zná třicet let? Co by to udělalo s jejich přátelstvím? A neohrozila by tou lží vše, čeho se jí v poslední době, po dlouhých letech mizérie, podařilo dosáhnout?

Stručný děj

Stefanie si vždycky myslela, jaký má dokonalý život. Má perfektního manžela, díky kterému nemusí chodit do práce, zdravé děti, velký dům a nejlepší kamarádku Pippu, která je sice Stefanin pravý opak – je rozlítaná, nenapravitelná romantička, která naletí každému chlapovi, který se objeví v jejím okruhu, přežívá od výplaty k výplatě a občas není poznat, jestli svou dceru vychovává Pippa nebo naopak. Jenže stačí tak málo a kvůli jedné náhodě se přetočí Stefanin život vzhůru nohama…


Názory a dojmy

Teprve nedávno jsem začala číst knihy z edice Inteligentní romány, kterou vydává nakladatelství Domino. Ze začátku jsem se bála, že se bude jednat o knihy se stejným příběhem, jenom jména hlavních hrdinek se budou měnit, ale nemohla jsem se splést víc. S každou další přečtenou knihou jsem mile překvapena a ráda si přečtu i jiné knihy z této edice.

Děj se odehrává v mé oblíbené Anglii a sledujeme tu dva různé životy dvou nejlepších kamarádek, které si vždycky říkaly všechno a navzájem se podporovaly. Až do jedné noci, která se stane zátěžovou zkouškou jejich přátelství. Po dlouhé době jsem opět četla knihu, která by se zabývala taky něčím jiným než zamilovaným párem, který bude muset překonat pár překážek, ale nakonec to stejně dobře dopadne. Tahle kniha je trochu jiná, neřeší jenom lásku, ale hlavně přátelství, na které by se v knížkách rozhodně nemělo zapomínat. Což bylo milé zpestření a přidalo to knize na hodnocení.

S hlavními hrdinkami to bylo jako na horské dráze, někdy jsem je plně chápala, ale chvilkami mi lezly na nervy. Ze začátku mi přišlo roztomilé, jak byla Pippa roztěkaná, svá a naivní, ale časem mi vadilo, že se ani chvilku nemůže chovat zodpovědně a většinu problémů nechá za sebe řešit Stefanie, protože ona to vždycky nějak vyřeší… Naopak Stefanii jsem ze zprvu neměla moc v lásce. Vadila mi její uhlazenost a úzkoprsost, ale nakonec se z ní vyklubala skvělá ženská, která to neměla lehké, ale poprala se se vším.

Přestože je kniha pořádná bichlička, vůbec mi to nevadilo a přelouskala jsem jí během několika dní, díky autorčině poutavému stylu psaní. Tenhle příběh se prostě četl sám, v příběhu nechyběla akce, humor, drama, láska a přátelství. Přestože měl příběh docela dlouhý rozjezd, nenudila jsem se. Navíc druhá polovina knihy mi to vynahradila, ta byla napínavá až do konce.

Závěr knihy byl dobře udělaný, byl propracovaný a reálný. Myslím, že takhle bych to nějak zakončila i já, takže jsem naprosto spokojena.

Hodnocení


Adela Parks mě velice příjemně překvapila a určitě si přečtu další knihy od této autorky, protože píše zajímavě a poutavě. Takže pokud máte rádi takovéhle příběhy, měli byste sáhnout i po této knize. A pokud jste ještě nezkoušeli knihy z této edice, možná byste si měli přečíst právě tuhle knihu, protože mě také nikdy nenapadlo, že by se mi takovéhle knihy mohly líbit.




  • Na závěr bych chtěla velmi poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!
  • Zdroj obrázků: weheartit.com

2 komentáře:

Děkuji za tvůj komentář. :)