pátek 21. března 2014

Týden s Vampýrskou akademií - můj názor na knihu


Vampýrskou akademii jsem četla už několikrát. Myslím, že celou sérii jsem četla dvakrát a první díl asi čtyřikrát. Do teď se musím připitoměle usmívat, když si vzpomenu na ten den, kdy jsem si poprvé sedla k VA a začala číst. Možná už toto napovídá, že série se mi opravdu líbí a klidně bych si z fleku dala re-reading. Ano, nestydím se za to – jsem ujetá na svět VA – na Strigoje, Moroje a Dhampýry.

Richelle vytvořila úplně nový svět, kde mezi lidmi žijí tři druhy upírů: Strigojové – ti představují tu zlou skupinu upírů. Vadí jim sluneční paprsky, jsou nesmrtelní a krvelační, takže nedokážou odolat touze po krvi a jejich oběť většinou zemře nebo se stane jedním z nich. Tu hodnější skupinu upírů představují Morojové, kteří se můžou pohybovat za denního světla, nemusí kvůli krmení zabíjet a ovládají magii. Posledním druhem jsou Dhampýři, kteří jsou potomky lidí a Morojů. Z každé rasy mají ty nejlepší vlastnosti, nemusí se živit krví a jejich hlavním úkolem je chránit Moroje před Strigoji – jsou to takoví bodyguardi.

Samozřejmě příběh není jen o upírech a jejich životě, ale do děje je přimíchaná láska, přátelství, dočkáme se vtipných scén, akce a napětí. Tohle všechno je skvěle napsáno, příběh se čte lehce a je čtivý. Navíc musím uznat, že celá série VA je propracovaná a Richelle si s knihami opravdu vyhrála a dala si na nich záležet. Například maličkosti, které by vám v prvním nebo druhém díle, připadaly zbytečné, v posledním díle zapadnout na své místo a všechno dává smysl.

Opravdu považuji VA za jednu nejlepších sérií, které jsem kdy četla. Řekla bych, že se klidně může popasovat s Harrym Potterem, i když nevím, jestli toho něco překoná, ale Vampýrská akademie mu může být úctyhodným soupeřem. Pokud máte zájem, můžete si přečíst mojí recenzi, i když už je dva roky stará, ale tak nějak mám stále stejný názor. J


Speciální filmové vydání bestselleru, který míří do kin!

Úvodní díl série vychází doplněný o unikátní fotografie z natáčení. Úžasný dárek pro všechny fanoušky Vampýrské akademie!
Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství...
Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů.


Nezapomeňte navštívit i zbylé blogy, které se účastní projektu, tam na vás totiž čekají jiné ukázky:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář. :)