pátek 31. ledna 2014

Mrtvý bod (mini-recenze)

Autor: Charlaine Harris
Originální název: Deadlocked
Ze série: Pravá krev
Díl: dvanáctý
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 328

Oficiální anotace:
Sookie Stackhouseová je nadaná telepatickými schopnostmi, které jí od dětství komplikovaly život. A jako dospělá si stále častěji uvědomuje, že jisté věci by nejraději vůbec neviděla – například svého přítele Erica ve společnosti jiné ženy. Mladší. Musí však mlčet, protože do Lousiany přijíždí upíří král Felipe de Castro, který vládne i Arkansasu a Nevadě. A právě v tuto nejméně vhodnou dobu se na Ericově pozemku objeví lidské tělo, které navíc patří ženě, jejíž krev předtím pil. Řešení vraždy spočívá v rukou Sookie a jejího bývalého přítele Billa, oficiálního vyšetřovatele upířího pátého okrsku. Sookie brzy zjistí, že proti ní stojí mnohem nebezpečnější nepřítel, než očekávala – nepřítel, který si umínil, že zničí celý její svět.

Námět: Autorka pojala upíří svět úplně z jiné strany, než je obvyklé. Upíři jsou veřejně „profláknuti“ a lidé se s tím docela dobře vypořádali, teda až na některé výjimky. To se mi na knize opravdu líbí, že je v tomhle jiná a nedrží se zaběhnutého, kdy se upíři musí schovávat ve tmě před světem. Navíc příběh není jen o upírech a dalších nadpřirozených potvorách, ale autorka zpracovala příběh do detektivky s prvky červené knihovny – to dělá sérii Pravou krev něčím jinou a originální. 


 Hlavní postavy: Jak je zvykem, příběh vypráví Sookie. Tuhle postavu jsem ze začátku série měla ráda, ale postupem času (stránek) mi tak fajn nepřipadá. Přijde mi strašně nerozhodná, občas přecitlivělá a naivní, na druhou stranu je strašně milá, nebojácná a obětavá – občas přemýšlím, jestli nejsou v příběhu náhodou dvě Sookie. I když tím, co udělala na konci knihy, si mě opět trochu naklonila.

Ještě horší je to s Ericem, v tom upírovi, aby se čert vyznal. Svým chováním mi leze na nervy a zasloužil by od Sookie pár facek. Už to ani mezi nimi nejiskří jako dřív a prostě jejich láska tak nějak vyhasla, což se mi i líbí, protože tohle se v normálním životě běžně stává a ne každá autorka má odvahu to dát do svých knih.


Styl psaní: Stejně jako u ostatních dílů je i ten dvanáctý velmi čtivý a plný akce. I když tentokrát se první mrtvola objevila až po sto stránkách – to nebývá u Pravé krve zvykem, většinou se první mrtvý objeví hned. Autorka si pro nás připravila tak zamotanou zápletku, že ani Horatio Caine by nenašel vraha natož já. Kolikrát jsem přemýšlela, že to ani Charlaine nemůže rozmotat, ale nakonec to opravdu zvládla a velmi mě překvapilo, kdo zatím byl.  


Klady: ◦ tento díl byl lepší než ten předchozí
           ◦ konec – byl skvělý (skoro mi ukápla slza)
           ◦ neprokoukla jsem, kdo je vrah
           ◦ čtivost


Zápory: ◦ hlavní postavy – ti dva mi lezli trochu na nervy
             ◦ obálka (ta holka mi trochu nahání hrůzu)


Hodnocení: Udělalo mi velkou radost, že tenhle díl byl lepší než ten předchozí, po kterém jsem to chtěla fakt zabalit. Nakonec jsem si řekla, že to ještě zkusím a udělala jsem dobře. Sice se Mrtvý bod nevyrovná začátkům Pravé krve, ale patří k těm lepším dílům. Pořád zastávám názor, že kdyby série skončila někdy okolo pátého dílu, bylo by to nejlepší, ale i přesto (pro mě někdy z nepochopitelných důvodů) mám sérii ráda.



5 komentářů:

  1. Tahle série mě moc nezaujala. =/

    OdpovědětVymazat
  2. Tedy přiznám se, že podle obálky bych si knihu asi nepřečetla, ale Tvá recenze mě fakt zaujala :) Jen nevím, jestli zvládnu přelouskat sérii o tolika dílech! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď už bych taky váhala, jestli bych zvládla tolik dílů - nemám ráda dlouhé série, tedy až na výjimky :) -, ale když jsem začala sérii číst, tak jsem netušila, že se autorka tolik rozepsala a tak jsem si řekla, že to prostě dočíst musím. :D
      Třeba takhle váhám nad Anitou, chtěla bych si jí strašně moc přečíst, ale série má kolem dvaceti dílů, to bych měla až do důchodu o čtení postaráno. :D

      Vymazat
  3. Taky mě tahle série neoslovila, ale tvoje recenze vypadá dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, třeba vyzkoušíš aspoň první díl. :))

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)