sobota 27. dubna 2013

Hostitel


Autor: Stephenie Meyer
Originální název: The Host
Ze série: samostatná kniha
Nakladatelství: Tatran
Počet stran: 552

„Tento hostitel patří k hnutí lidského odporu.“ Hledačka mluvila s neskrývaným vzrušením. „Ti lidé, kteří o nás vědí před implantováním duše, se podrobují obtížněji. Tato žena stále vzdoruje.“

Oficiální anotace:
Melanie Stryderová se odmítá vzdát. Náš svět napadl neviditelný nepřítel. Lidé se pro tyto mimozemšťany mění na pouhé hostitelské tělo; jejich mozek ovládne vetřelec, ale tělo zůstává netknuté a zdánlivě beze změny pokračuje v předchozím životě. Obětí mimozemšťanů se rychle stane drtivá většina lidstva. Když vetřelci dopadnou i Melanii, jednu z hrstky přežívajících divokých lidí, dívka vůbec nepochybuje, že nastal její konec. Poutnice - její vetřelecká duše - která teď ovládla Melaniino tělo, dostala předem varování před problémy existence v člověku: změť pronikavých emocí, příliš mnoho smyslů, vypjatě živé vzpomínky. S jednou potíží však Poutnice nepočítá: předchozí obyvatelka těla se odmítá vzdát vlády nad svou myslí, i když tělo jí už nepatří. Poutnice bádá v Melaniiných myšlenkách a doufá, že objeví příčinu nezdolného lidského vzdoru. Místo toho Melanie naopak zaplní mysl Poutnice vzpomínkami a podobou milovaného muže Jareda, který se dosud někde skrývá před vetřelci. A jelikož Poutnice se nemůže oddělit od Melaniiny tělesné touhy, sama začne prahnout po muži, jehož má odhalit. Když vnější okolnosti přinutí Poutnici a Melanii, aby uzavřely nedobrovolné spojenectví, vydají se spolu na nebezpečnou a nejistou pouť za mužem, kterého obě milují. Stephenie Meyerová patří k nejzajímavějším autorům současnosti. Ve svém Hostiteli nám předkládá strhující a nezapomenutelné dílo o vytrvalosti lásky a o samotné podstatě toho, co člověka dělá člověkem.

Stručný děj

Na Zemi zavládl celosvětový mír a klid, vymizelo násilí a nepokoje… a lidská rasa… Planetu Zemi začali osidlovat duše, kteří se nechají implantovat do lidského těla. Vypadají jako lidé, chovají se tak a pokračují v životě svého hostitele a až na stříbrný odlesk očí by si změny nikdo nevšiml.  Jen pár lidí stále bojuje, ukrývají se a snaží se uchovat lidskou rasu. Jednou z nich byla Melanie, ale nepovedlo se jí před Hledači utéct a do jejího těla byla implantována Poutnice, která má za úkol najít zbytek vzbouřenců, aby duše mohli obsadit celý svět. Ale Melanie se svého těla a mysli nechce vzdát, snaží se zachránit svou lásku Jareda a malého brášku Jamie. Poutnice ohromena všemi emocemi, které cloumají lidským tělem, se nevyrovnává s Melanii moc dobře a začne s Melanií soucítit. Nakonec se dozví, kde by Jared a Jamie mohli být, ale nenahlásí to, jak by měla každá správná Duše udělat, ale vydává se ty dva spolu s Melanií hledat, i když nemají žádnou jistotu, jestli jsou ještě naživu.

„Byl to zázrak – víc než zázrak – že jsem tě našel, Melanie. A kdyby mi právě teď dali na vybranou, jestli chci zpátky svět, nebo jestli chci tebe, nevzdal bych se tě. Ani kdybych tím zachránil pět miliard lidí.“

Autor – Stephenie Meyerová

I já jsem kdysi dávno byla poblouzněná do Twilight a nestydím se za to. Abych řekla pravdu, díky Stmívání se rozjela má čtecí „kariéra“. Poprvé jsem Hostitele četla hned po tom, co u nás kniha poprvé vyšla. Pamatuju si, jak jsem se na knihu strašně moc těšila a bylo mi jedno, že stála hříšné peníze – prostě jsem ji musela mít. Hostitel je úplně nové pojetí sci-fi, do kterého je přimíchaná pořádná porce lásky, a chytne čtenáře jakéhokoli věku za srdce. Podle mého názoru knize škodí, že je spojovaná se Stephenií – spousta lidí si totiž řekne, že o další třpytivé potvory nestojí a proto na knihu zanevřou, což je hodně velká škoda. Hostitel si to nezaslouží.

„Právě tvoje existence je důkazem toho, že jsme se mýlili. Neměli jsme právo ukrást tvůj svět, Waltře. Doufám, že vaše pohádky říkají pravdu. Doufám, že najdeš Gladdie.“

Názory a dojmy

Knihu jsem četla už asi čtyřikrát, a přestože je to pořádná bichle, čtení mi trvá zhruba tři dny. Na Hostitele nedám v žádném případě dopustit a jsem ráda, že zaujímá značné místo v mojí knihovně. O prázdniny mám v plánu zlanařit mamku, aby si knihu přečetla, i když nemá ráda nadpřirozeno, bude to fakt těžký úkol.

Zpočátku knihu jsem byla hodně zmatená a nevěděla jsem, která bije. Je to tím, že jsme vztaženi hned do světa, který ovládají duše, a tak mi chvíli trvalo, než jsem nové názvy a svět vstřebala. Ale pak už příběh odbývá bez menšího zádrhele. Musím velmi pochválit autorčin styl psaní, který se čte jedna báseň – text hezky plyne a ubývá. I když se kniha ze začátku trochu vleče, protože se seznamujeme s novým světem. Ale od sté strany se děj rozjede a je hodně těžké knihu odložit.

Řekla bych, že v knize nic nechybí. Je tu napětí, láska a přátelství, akce, dojemné scény… Během čtení se se mnou dělo snad všechno – zadržovala jsem dech, smála jsem se, brečela jsem, rozplývala jsem se blahem. Pokud jste to ještě neudělali, měli byste si Hostitele přečíst, a připravte se, že se budete cítit jako na tobogánu.

Dále bych vyšvihla, jak Stephanie dokázala udělat kvalitní charaktery jednotlivých postav, se kterými jsme se setkali a že jich bylo dost. Hlavní hrdiny nejde jinak než si zamilovat, i když jsem několikrát měla nutkání je praštit něčím do hlavy, aby se jim rozsvítilo. Tohle se Meyerové fakt povedlo, protože většina postav na mě nechala nějaký dojem ať hlubší nebo menší, negativní nebo dobrý.

„Ve válce se smí všechno,“ řekla jsem a pokusila se o úsměv.
Mdle se usmál na oplátku. „I v lásce. Na tu jsi zapomněla.“

Hodnocení

Je asi jasné, jak jsem z knihy nadšená, že ji miluju a nedám na ni dopustit a je úplně jedno, že jsem knížku četla čtyřikrát, pořád ji prožívám jako poprvé. I s filmovým zpracováním jsem spokojená a naplnilo mé očekávání. Bez váhání dávám knize plný počet hvězdiček. Jen jedno mínus bych našla - možná bych brala více informací, co se na planetě dělo, co duše dělali, jak invaze začala a jak vlastně Zemi ovládli, ale zase jsme se toho hodně dozvěděli o jiných planetách. Slovo na závěr? Jsem jednoznačně tým Ian a pokud jste knihu nečetli – napravte to.

„Je to vskutku divný svět,“ broukla jsem spíš pro sebe než pro tu druhou duši.
„Ten nejdivnější ze všech,“ potvrdil.


8 komentářů:

  1. Videla som film, ten je fakt skvelý 8) Knihu si raz určite prečítam 8)
    Mne sa vo filme páčil aj Ian aj Jared 8P oba boli proste tak krásne zamilovaní, bolo to veľmi pekné 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihu ti jen a jen odporučím, podle mě je ještě lepší než skvělý film, který se fakt povedl. :) Filmového Jareda mám ráda, ale v knize mě chvílema pořádně štve, i když chápu proč dělal to, co dělal. :)

      Vymazat
  2. Och Ian :O
    Milujem tú knihu, milujem ten film!
    /inak super recenzia :)/

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju tuhle knížku, miluju i film ♥ musím se na něho zase kouknout :))

    OdpovědětVymazat
  4. Miluji tu knížku! A film je taky božský! :D Mexerová metala jednu dobrou myšlenka za druhou a já je nemohla přestat číst a knížku odložit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky vždycky nemůžu knížku odložit, a pak ráno koukám jak zjara, když mi zazvoní budík do školy. :D

      Vymazat
  5. Tahle knížka patří mezi mé poklady♥♥ :)

    OdpovědětVymazat
  6. pěkný článek :) taky plánuju zlanařit mamku k přečtení :D a Ian <3 k tomu nění potřeba slov :D vybrala jsi strašně hezké citáty :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)