pátek 1. března 2013

Stříbrná relikvie

Autor: Patricia Briggs
Originální název: Silver Borne
Ze série: Mercy Thompson
Díl: pátý
Nakladatelství: Fantom Print
Počet stran: 256

"Není náš nepřítel," připomněla jsem Adamovi. "Nezabíjej ho. A vy, pane Hearte, jestli chcete lovit vlkodlaky, udělejte si napřed domácí úkoly. Nesnažte se vyhrožovat alfům, nemají to rádi."

Oficiální anotace:
Když se Mercy Thompsonová pokusí vrátit mocnou faeskou knihu, kterou si před nějakou dobou vypůjčila, najde knihkupectví prázdné a zavřené. Zdá se, že kniha obsahuje tajné informace - a fae udělají naprosto vše, aby nepadla do nesprávných rukou.
A jako by to nestačilo, Mercyin přítel Samuel bojuje se svou vlčí stránkou a Mercy ho musí krýt, aby ho vlastní otec neodsoudil k smrti.
Když se to tak vezme, zažila Mercy už lepší dny. A pokud si nedá dobrý pozor, dlouho nepřežije…

Stručný děj

Mercy se skoro přenesla před hrůzný zážitek, který ji strašil na každém kroku a pořádně brzdil její vztah s Adamem, a tak si představovala, že bude mít chvilku klidu, bude se věnovat opravování starých aut a Adamovi. Ale brzy se přesvědčí, jak moc se zmýlila. Má u sebe jednu věc, po které někdo touží a chce ji za každou cenu získat, a je mu úplně jedno, že někdo přijde k úhoně. Mercy se opět nachází v ohrožení života a jakoby toho nebylo málo, se Samuelem to jde z kopce a přebere nad ním vládu jeho vlk, který je jako načasovaná bomba a může způsobit katastrofu. A je opět na Mercy, aby vše vyřešila.

Názory a dojmy

Série patří mým oblíbenějším, protože jak je o mně známo, vlkodlaci jsou moje nejoblíbenější nadpřirozené potvory, ale váhám, jak mám ohodnotit tuhle knihu, a vlastně ani nevím, jak moc se mi líbila, mám takové smíšené pocity. Asi za to může to, že se ke slovu hlásí fae, které opravdu nemusím a ani nedoufám, že na ně někdy změním názor, protože to podle mě jsou vypočítavé potvory.

Mercy se dokázala posunout dál a přestat myslet na znásilnění, kterým si musela projít, samozřejmě že se z toho nedostala úplně, ale přestala se bát dotyků Adama a to beru jako dobré znamení. Jsem ráda, že se jakš takš dostala do normálních kolejí a přestává se trápit, protože ona je hodná, přátelská, milá a obětavá. Tak nějak nechápu, proč s ní má smečka stále nějaké problémy a snaží se jí, co nejvíce znepříjemnit život.

I v tomto díle se dočkáme Adama, kterého jsem si oblíbila ještě víc. Řekla bych, že on je takový prototyp mého vysněného chlapa a kéž bych měla jednou štěstí a takového si našla. :) Stále více a více mi je sympatičtější otrava Ben, který není zas tak hrozný, jak se zprvu může zdát, uvidíme, jak se vybarví dál.

Autorka umí velmi dobře psát a podat svým čtenářům příběh. Kniha se čte skoro sama, jedna báseň, skoro jako pohádka. Ale přesto mi v jejím stylu něco nesedí. Vadí mi, jak se hned v první kapitole něco stane, Mercy to jde prozkoumat, pak na to zapomene, připlete se další zápletka a až pak se řeší všechno najednou. Co ale musím vyšvihnout - v příběhu bylo hodně Adama a Samuela. Musím říct, že Patricia tentokrát romantikou rozhodně nešetřila, ale dočkali jsme se i napětí a akce a také vtipných momentů, hlavně Ben válel.

"A já se omlouvám za spoustu věcí. Ale jsem ráda, že tě mám."
Objal mé paže. "Já taky."
"Sežeňte si pokoj," ozval se Ben z pick-upu.
"Sklapni." Adam se otočil, políbil mě a naskočil do auta.

Hodnocení

Ještě ani teď nejsem rozhodnutá, jaké dám hodnocení. Já jsem si čtení užila, ale nemůžu říct, že to byl nejlepší díl série, a to kvůli otravným fae, kteří jsou pro mě nesnesitelní a protivní. Proto dávám knize čtyři hvězdičky a jsem zvědavá na další díl, jak to nakonec dopadne se Samuelem a s Mercy a Adamem.


4 komentáře:

  1. Tenhle díl se mi hodně líbil :) Já mám fae ráda, přijdou mi takový tajemní.. líbilo se mi, že byl tenhle díl zaměřen právě na ně. Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. :) Mně fae právě vadí, ale Patricia to dokáže vynahradit příjemným vyprávěním a Adamem. :) Právě teď čtu šestý díl, jsem zatím u čtvrté kapitoly, ale zatím hodně dobrý. :)

      Vymazat
    2. Já také právě čtu šestý díl.. jsem asi v půlce :)

      Vymazat
    3. Já jsem trochu za půlkou a zatím se mi to líbí víc než předchozí díl, i když je tam míň akce. Co na to říkáš ty? :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)