sobota 12. ledna 2013

Napsáno krví

Autorka: Andrea Kane
Originální název: Drawn in Blood
Ze série: FBI
Díl: druhý
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 328

Oficiální anotace:
Během své práce se bývalá agentka FBI Sloane Burbanková mnohokrát ocitla v ohrožení života. Tentokrát ale nebezpečí číhá tam, kde by ho nečekala - za dveřmi luxusního bytu jejích rodičů. Matku někdo brutálně napadl a vše nasvědčuje tomu, že nešlo jenom o vloupání. Co má otec Sloane společného s chladnokrevným gangsterem? Jaké tajemství se skrývá v historii rodiny Burbankových?

Stručný děj

Sloane se snaží, co nejrychleji ukončit dlouho rekonvalescenci, aby se mohla vrátit zpátky k FBI. Bohužel zranění byla tak vážná a poraněná ruka se nehojí tak, jak by si představovala, a stále
doufám, že se k FBI bude moct vrátit. Do víru dění a vyšetřování se nečekaně dostane, když vykradou byt jejích rodičů a matku brutálně napadnou. Od této doby se Sloane nemůže držet zpátky, začne spolupracovat s FBI a snaží se ze všech sil dopátrat k spravedlnosti. Ale brzy se dovtípí, že vše je o hodně složitější a propletenější než se může zdát a dostat se k jádru zločinu je velice těžký úkol.


Názory dojmy

Před začátkem čtení jsem od knihy nic moc neočekávala. Doufala jsem, že to bude příjemná detektivní oddychovka, která se mi bude aspoň trochu líbit. Hned na prvních stránkách se dostáváme do akce, což mě mile překvapilo - nemusím moc dlouhé rozjezdy a tohle mi přesně vyhovovalo. Ze začátku, po krátkém rozkoukání, jsem neměla problém se zorientovat v hlavních postavách, ale postupem času jsem se začala ztrácet v čínských jménech, ale to je spíš můj problém než autorčin.

Hlavní hrdinka Sloane je velmi sympatická a oblíbila jsem si ji. Líbila se mi její inteligence, smysl naslouchat druhým a tvrdohlavost a že se nenechá ovlivnit sexy chlapem, ale dokáže mu oponovat a jít si za svým. Poprvé, když jsem si přečetla její jméno, jsem si představila slona a takhle to bylo až do půlky příběhu, než jsem si na jméno zvykla.

Velmi oceňuji, jak autorka dokázala reálně popsat asijské podsvětí a základnu FBI a nebojí se použít násilí a zabíjet, protože tohle podle mě k organizovanému zločinu patří. V příběhu se nevyskytovaly žádné strojené, ulítlé situace, při kterých bych se chytala za hlavu a říkala si, co za blbost autorka vymyslela, že tohle už je moc. Taky velké plus dávám tomu, že jsem neprokoukla děj. Po celou dobu čtení jsem byla napjatá a mimo jako samotní hrdinové a společně s nimi odhalovala kousek po kousku obrovskou skládačku, protože autorka nevyloží karty při první příležitosti a na rozuzlení si musíte počkat.

I přesto všechno mám něco, co se mi trochu nelíbila a to ukončení knihy. Přišlo mi to všechno ráz na ráz a než jsem se stačila rozkoukat, tak tu byl Epilog a všechno bylo vyřešeno ani nevím pořádně jak. Já bych to trochu rozvedla a zajímalo by mě, jaké tresty si všichni odnesli.

Hodnocení

Napsáno krví je druhá kniha ze série o FBI, ale nijak to nevadí, protože díly na sebe nejsou nijak navázány, nebo si to aspoň myslím. Prvního dílu se dočkáme (už! :D) v dubnu. Na to se hodně těším, protože se mi líbí, jak Andrea píše. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se vydaly i její další knihy.

Já dávám knize nejvyšší hodnocení, protože jsem si jí maximálně užila. V příběhu je napětí, akce, násilí a krev, a když vás tohle omrzí, dočkáme se i trochu romantiky a sexu mezi hlavními protagonisty. Navíc se plynule čte a děj rychle ubíhá. Dlouho mě takhle žádná detektivka nenadchla.




  • Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku
  • Zdroj obrázků: weheartit.com

1 komentář:

  1. Kniha mě také zaujala a přiznávám, že mě stejně jako tebe také docela překvapila. Andrea Kane píše velmi svižně a proto mi netrvalo dlouho ponořit se do děje a příběh si pořádně vychutnat :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)