pondělí 9. dubna 2012

Mrazivý polibek

Autor: Richelle Mead
Originální název: Frostbite
Ze série: Vampýrská akademie
Díl: druhý
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 264
Doba četby: 5 dnů

Oficiální anotace:
Rose Hathawayová se topí v problémech. Její úžasný učitel Dimitrij jako by ji přehlížel, Mason ji naopak zavaluje milostnými návrhy, které ona nechce přijmout, a navíc na akademii zaútočili smrtonosní Strigojové! Škola je plná strážců, přijíždí dokonce i Rosina matka Janine. Nic z toho však nestačí, a tak se studenti i profesoři vydávají na vánoční prázdniny do Idaha, kde snad budou v bezpečí. V luxusním horském středisku mají všechno, na co si vzpomenou. Chybí jen to nejdůležitější - jistota, že je Strigojové nenajdou a nezničí. Tři studenti se proto vydávají zpět do akademie, aby se Strigoji svedli konečný a vítězný souboj. Když se to dozví Rose, vyrazí za nimi, aby jim pomohla. Nemá ale nejmenší tušení, že se ocitla v takovém nebezpečí, jaké si do té doby ani neuměla představit. A jediným jejím ochráncem je Christian...

Stručný děj

Po krvavém strigojím útoku na královskou rodinu Badicovým, se celým morojský svět otřásá v základech a všechny zaplňuje panika. Do akademie se sjíždění vystrašení rodiče spolu se svými strážci. Přijíždí i Roseina matka, o které Rose pár let neslyšela a byla by ráda, kdyby u toho zůstalo. Pro větší bezpečnost studenti akademie Svatého Vladimíra spolu se svými rodinami odjíždějí do velkého lyžařského komplexu.

Rose se v luxusním hotelu líbí a skoro nic jí nechybí. Až na Dimitrije, který jí přehlíží. Rose svoje zlomené srdce zkusí vyléčit tím, že se vrhne do vztahu se svým spolužákem Masonem, který po hádce s Rose vyrazí s pár lidmi do Spokane hledat Strigoje. Rose se bez zaváhání vrhá za nimi, aby zarazila stupidní misi a ani jeden z nich netuší, do jakého nebezpečí se dostávají…

Zakázaná láska

Po okamžiku, kdy se Rose ocitla nahá s Dimitrijem v posteli díky nátlaku, který vytvořil Viktor, se Dimitrij k Rose chová chladně a udržuje jejich vztah v bezpečné pozici - studentka, učitel. I když to Rose trhá srdce. Ke všemu Dimitrij dostává od Christianovi tety Taši nabídku, která se neodmítá - může opustit akademii, stát se jejím strážcem a mít děti…

Názory a dojmy

Druhý díl je asi nejméně záživný z celé série, protože si tady autorka připravovala píseček, aby to v dalších dílech mohla rozjet.

Z Rose se pomalu stává strážkyně, sice ještě trochu vystrkuje růžky, ale pomalu získává sebekontrolu, aby byla dobrá strážkyně. Naopak mi přijde, že Lissa začala pomalu divočet. Že by si s Rose prohodily těla? Rose mě hodně překvapila, jak byla schopná zachovat klid (aspoň navenek) ohledně situace Taši a Dimitrije. Já bych to nedokázala.

Rosina spolužáka Masona jsem měla ráda, ale není to Dimitrij a nikdy nebude. Je mi líto, jak to nakonec skončilo, on si to nezasloužil, protože vždycky se snažil Rose podržet.

Taky jsem se oblíbila Tašu, aspoň tomhle díle. Udělala na mě dojem, když bránila Christiana, když byl ještě maličký, před jeho rodiči, kteří se proměnili ve Strigoje. Líbí se mi i její nápad pro používání magie.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář. :)