středa 30. prosince 2015

Já a povinná četba (1)


Asi víte, že jsem minulý rok maturovala. A protože pro maturitu z češtiny musíte přečíst dvacet knih z (ne)oblíbeného seznamu povinné četby, tak jsem se rozhodla sepsat svůj seznam a napsat, jak se mi kniha líbila a nelíbila, jak se četla apod. Musím říct, že jsem při výběru knih měla šťastnou ruku, protože knížky se mi celkem líbily a čtení mi překvapivě nevadilo. Myslím, že povinná četba by se měla přejmenovat, protože třeba mě to slovo povinná trochu odrazuje a přitom některé knihy byly opravdu zajímavé a klidně bych si je přečetla znovu. :D

Hamlet – William Shakespeare
Jako první knihou na mém seznamu byl Hamlet od Williama Shakespeare. Všichni asi známe: Být či nebýt? Ale kdo to doopravdy četl? Já ano a musím říct, že mě toto dílo trochu zklamalo. Čekala jsem něco jako Romeo a Julie nebo Zkrocení zlé ženy, ale nebylo tomu tak. Není to špatné dílo, ale těžší na interpretaci po filozofické stránce (aspoň já jsem si ho u maturity vytáhnout nechtěla).


Romeo a Julie – William Shakespeare
Jedna z prvních knížek, kterou jsem do povinné četby přečetla. Jedná se o klasiku, kterou podle mého nemusím dlouho představovat. Já měla překlad od p. Hilského (je dobré si jeho jméno zapamatovat k maturitě, u nás se na něj pokaždé ptali :)), takže se knížka četla dobře a já si čtení užila. Dokonce mám knížku přečtenou dvakrát a ráda bych se podívala na divadelní zpracování. Třeba se jednou na ty Shakespearovské slavnosti dostanu. :)

Evžen Oněgin – Alexandr Sergejevič Puškin
Já píši vám, co mohu více… Evžena jsem chtěla číst už dlouhou dobu před tím, než se objevil na našem maturitním seznamu. Asi se mi knížka dostala do povědomí hlavně díky Sněženkám a machrům. Knížka se mi docela líbila, já moc poezii nemusím nebo jí spíš nerozumím. Ale řekla bych, že takhle knížka není těžká na rozbor, nebo lze se ho jednoduše naučit. :)

Pýcha a předsudek – Jane Austenová
Jedna z nejlepších 5 knih, které jsem si z povinné četby vybrala. Spíš holčičí čtení, ale i můj spolužák knížku přečetl a říkal, že když se smířil s tím, že je to jedna velká drbárna a seznamka, tak se to dalo přečíst. :D Naproti tomu já jsem si čtení užila, už mám taky za sebou re-reading. Proč jsem si knížku hlavně vybrala? Zajímalo mě, kdo je ten pan Darcy a proč po něm miliony žen po celém světě vzdychají… no už to chápu, i na mě pan Darcy udělal dojem.

Dáma s kaméliemi – Alexandr Dumas ml.
Kniha vzniklá v období realismu a romantismu, tohle období je asi moje nejoblíbenější, ještě mám ráda meziválečnou a poválečnou literaturu. V těchto období vznikly podle mého názoru ta nejkvalitnější díla. Ani Dáma s kaméliemi není výjimkou, sice má knížka pomalejší rozjezd a od začátku je jasné, jak to všechno skončí, protože nám autor prozradí ihned konec příběhu. Ale i tak jsem si četbu užila a příběh se mi líbil. Chtěla bych jednou vidět operu La traviata, která byla inspirována tímto dílkem.

Stařec a moře – Ernest Hemingway
Pro mě asi největší překvapení z mého výběru. Od všech jsem slýchávala, jak je dílo nudné, že se tam nic neděje, dialogy žádné… ono je to svým způsobem pravda, ale v knize se skrývá poselství a asi ho ne každý vidí nebo nad ním je ochotný dál přemýšlet. Každopádně příběh není napsaný nijak složitě, já jsem měla knížku přečtenou za jediný den. Myslím, že je to přesně ten typ knihy, ze které budete unešení, nebo se vám nebude vůbec líbit. Každý by ji měl vyzkoušet, přece jen je to kniha, která získala Nobelovu cenu.

Velký Gatsby – Francis Scott Fitzgerald
Většinou zastávám názor, že kniha je lepší než film a řekla bych, že v tomto případě tomu tak není. Mě osobně se více líbil film (viděla jsem tedy jen nejnovější verzi s Leonardem), příběh není úplně špatný, autor taky nepíše nejhůř, ale mě vadilo to dlouhé, únavné popisování okolí, i když chápu, že to v knize (asi) mělo svůj význam, ale mě to jen zdržovalo. Také bych ráda od autora přečetla i další knihy, např. Něžná je noc, která vypadá zajímavě.

Pygmalion – George Bernard Shaw
Původně se mi do téhle knihy vůbec, ale vůbec nechtělo. Nakonec jsem si to rozmyslela a přečetla si ji, protože byla kraťoučká a já už tak nějak nestíhala, protože jsem samozřejmě nedodržela svůj plán, který jsem si vytvořila, abych do května všechno v klidu a bez stresu stihla.
Nakonec jsem byla mile překvapena, kniha se četla rychle a i se mi líbila. Až tedy na ten konec, který se mi nelíbil vůbec a stále si myslím, že by ho měl autor předělat. Podle knihy je i natočen film My Fair Lady, na který se chystám, teda já už kousek viděla, ale jen konec a chtěla bych to konečně vidět celé.

Farma zvířat – George Orwell
Jedno ze dvou děl, které jsem si u maturity chtěla vytáhnout, a také patří mezi 5 nejlepších knih, které jsem na seznamu měla. Příběh je velmi dobře napsán, podle mě byl autor velice inteligentní a měl přehled. Navíc mě baví a zajímám se o historii SSSR za vlády Stalina, takže mě bavilo hádat, jaké kdo by mohl být jaké zvíře. Tato kniha se líbila i mým méně čtivým spolužákům, třeba moje spolužačka přečetla jen tuhle knihu a říkala, že se jí líbila.

Ostře sledované vlaky – Bohumil Hrabal
Česká, kraťoučká klasika. Možná trošku těžší na čtení, protože Hrabal píše dlouhá souvětí, která se občas zdají nekonečné, i když jinou svou povídku napsal jen jednou větou… Bylo to zajímavé čtení, ale přestože se jedná o kraťoučkou novelku, tak jsem ji nemohla přečíst na jeden zátah a musela si dávat pauzy. Ale není to špatný příběh, i když je možná trochu těžší na rozbor, nebo se aspoň musíte více zamyslet, ale když už na to jednou přijdete, tak to nezapomenete, protože se nejedná o nic složitého. Podle knížky byl natočen i oscarový film, který se trochu liší od knižního zpracování a hlavně nemá tak dobrý konec jako kniha, podle mě si ten závěr filmaři hodně usnadnili. 

2 komentáře:

  1. Já povinnou četbu nečetla, už jen z toho důvodu, že byla povinná :D Naopak ted, když už mám pár let po škole, tak mě klasika láká a baví.
    Giveaway / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Hamleta a Romea a Julii naprosto zbožňuji, stejně jako Shakepeara. :) Na Evžena Oněgina se chystám, Pýchu a předsudek jsem nedočetla. Samotnou mě to překvapilo. Ale mám ji ještě v knihovničce a chci jí dát za nějakou dobu druhou šanci. Velkého Gatsbyho miluju a od Orwella mám doma 1984, ale ještě jsem se k ní nedostala.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)