čtvrtek 14. srpna 2014

Krásná katastrofa

Autor: Jamie McGuire
Originální název: Beautiful Disaster
Ze série: Beautiful
Díl: první
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 376

„Je nebezpečný, když někoho tolik potřebuješ. Snažíš se ho zachránit a on doufá, že to dokážeš. Vy dva jste katastrofa.“

Oficiální anotace:
Ona nepije ani nenadává a ve skříni má spoustu seriózních svetříků. Abby věří, že si dokázala vybudovat dostatečnou vzdálenost mezi sebou a svou temnou minulostí, ale když se svou nejlepší kamarádkou dorazí na univerzitu, její cestu k novému začátku zkříží rebel a polykač holek na jednu noc, Travis Madox. Urostlý, potetovaný hezoun je to poslední, co Abby potřebuje…
On tráví noci vyděláváním peněz na zakázaných zápasech  a holky střídá častěji než ponožky. Do Abbyina života se vetře trikem – nabídne jí sázku, že měsíc vydrží bez sexu – když ona s ním ten měsíc bude bydlet. Ať tak či onak, Travis netuší, do jak těžkého zápasu se pustil.

Stručný děj

Abby nastoupila do prvního ročníku na vysoké a ráda by se odpoutala od své minulosti a začala od úplného začátku. To se jí ale vede jen do doby, než se se svou kamarádkou vydá na ilegální zápas a tam shodou okolností potká Travisa Madoxe, který je ve škole vyhlášený svou agresivitou, neporanitelností v pěstních zápasech a střídáním holek jako ponožky a právě Abby se stala dalším objektem v jeho hledáčku a udělá všechno, aby ji dostal do postele.


„To vůbec není legrační. Chceš, aby si celá škola myslela, že patřím mezi ty tvoje coury?“
Travis se zamračil. „To si nikdo nemyslí. A kdyby myslel, tak by měl doufat, že se to ke mně nedonese.“

Názory a dojmy

Už je to nějaký ten pátek, co u nás tato kniha vyšla. V hledáčku jsem ji měla od jejího vydání a řekla bych, že to byla taková první průkopnice New adult stylu u nás. A i já jsem se konečně ke Katastrofě dostala a přečetla ji. Je to hodně zvláštní příběh, do teď nevím, jestli se mi líbil nebo ne, ale každopádně mě úplně psychicky vyždímal.

Děj se odehrává na vysoké škole, takže jsme se v tomto žánru posunuli ke starším protagonistům než v YA. Abych pravdu řekla, tak ani netuším, na jakou školu hlavní hrdinové chodili, ani co studovali. Příběh se více zaměřuje na (ne)vztah mezi Abby a Travisem, který sledujeme hned několik měsíců – ano, už dlouho jsem se nesetkala s příběhem v jedné knize, který by se odehrával tak dlouho.

Hlavní postavy jsou docela velký oříšek. Abby na mě ze začátku působila jako rozumná holka, která se pochopitelně nechce stát dalším Travisovým zářezem, ale postupem času mi začala připadat divná a docela nenormální. Několikrát jsem měla chuť s ní zatřást, uhodit nebo cokoliv jiného, jen aby se probrala, protože mi občas přišlo, že přichází o rozum a neskutečně mě vytáčela její nerozhodnost.

Na druhou stranu nemá na Travise, který je opravdový psychouš, ještě jsem se snad nikdy nesetkala s takovouto postavou. Ze začátku mi jeho žárlení přišlo roztomilé a chápala jsem, proč po něm tolik čtenářek vzdychá, ale pak? Docela mi naháněl strach a rozhodně bych s ním chodit nechtěla, protože ty jeho záchvaty byly opravdu děsivé.

Ale dohromady tvořili Abby a Travis docela hezký pár nebo aspoň dohromady jim to klapalo, ale jakmile byli od sebe… katastrofa. Pokud chcete ukázku italské domácnosti, myslím, že tihle dva jsou dobrým příkladem.

Přestože ti dva jsou takoví psychopati (možná právě díky tomu), je příběh strašně moc čtivý, i když překlad mi chvilkama přišel kostrbatý, a je takřka nemožné, knihu odložit nebo jít dělat něco jiného, aniž by vám ti dva vlezli do hlavy, protože pořád nad nimi musíte přemýšlet.

Mínusem knihy je, jak už jsem se zmiňovala, překlad, ne že by byl úplně špatný, ale občas mi nějaké věty nebo slova neseděla, ale dá se to přežít. A taky bych ještě vytkla předvídatelnost konce, myslím, že všem musí být jasné, že nakonec skončí spolu. Ale je pravda, že tohle je jasné skoro u většiny knih a zas tak mi to nevadí.

„Víš, co je to vzájemná závislost, Abby? Tvůj přítel je prvotřídní ukázka, což je strašidelný, když vezmeš v úvahu, že přešel od absolutní neúcty k ženám až k představě, že tě potřebuje k dýchání.“

Hodnocení

Už je to nějaká doba, kdy jsem knihu dočetla a pořád jsem z ní taková zmatená a mám z ní nepořádek v hlavě. Pokud se do téhle knihy vrhnete, připravte se na pořádnou smršť emocí a je dost možné, že si často budete připadat jako na horské dráze. Za mě dávám knize čtyři hvězdičky a jsem zvědavá na příběh z pohledu Travise, protože by mě vážně zajímalo, co se mu může honit hlavou. 




4 komentáře:

  1. Pekná recenzia. Aj ja som zvedavá na Travisov pohľad, no aj sa trocha bojím, pretože on je šialenec :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ja ju momentálne čítam, no zatiaľ nijaké nadšenie..tak uvidím, ako sa mi nakoniec bude páčiť

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)