středa 21. května 2014

Šachovnice bohů

Autor: Richelle Mead
Originální název: Gameboard of the Gods
Ze série: Věk X
Díl: první
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 544

Jsem vojákem Republiky. Nesloužím sobě, ale své vlasti. Jsem jejím nástrojem a ochotně položím život za větší slávu svého lidu. Jsem vojákem Republiky. Nesloužím sobě, ale své vlasti…

Oficiální anotace:
Když vyženeme bohy z našeho světa, jednou se stejně vrátí. A pomsta bude krutá.
V blíže neurčené budoucnosti se vinou náboženských extrémistů svět dostal nebezpečně blízko k samotné hranici zkázy. Následný vývoj událostí připravil velkou chvíli pro Justina Marche, detektiva se specializací na náboženské skupiny, který byl ovšem po zásadním profesním selhání poslán do exilu. Sám je překvapen, že dostává druhou šanci, a v doprovodu Mae Koskinenové se vrací do Republiky spojené severní Ameriky, aby tam splnil nejvýznamnější misi svého života.
Mae byla vychována jako příslušnice aristokratické kasty, ovšem nyní je členkou nejelitnější a nejděsivější jednotky v armádě. Vyniká nejen uměle vylepšenými schopnostmi a reflexy, ale také mrazivě dokonalou krásou, což je paralyzující kombinace – zejména pro samotného Justina.
Společně jsou nasazeni k případu série rituálních vražd a oba si brzy uvědomí, že je pátrání vystavilo strašlivému nebezpečí. Jak totiž jejich vyšetřování pokračuje, shlukují se kolem nich neznámí nepřátelé. Justinovi a Mae se brzy potvrdí neblahé tušení, že kdesi v neznámu se chystají k úderu tajemné mocné síly: vyčkávají na svou šanci zmocnit se vlády nad světem. A pokud se jim to podaří, lidé se stanou pouhými figurkami na šachovnici samozvaných bohů.

Stručný děj

Mae pochází z vysoce postavené aristokratské kasty a je členkou pretoriánského spolku. Jedná se o nejelitnější bojovníky v RUNA (Republika spojené severní Ameriky) a právě Mae je jednou z nejlepších vůbec. Jenže jednou se nechá vyprovokovat a v afektu napadne další členku Pretoriánů, kterou těžce zraní. Jako trest je jí sebrána uniforma a v utajení se bude muset vydat do Střední Ameriky, kde bude muset najít Justina Marche, který byl před několika lety vyhnán do exilu. Mae je hned v prvním okamžiku, kdy se ti dva potkají, přesvědčena, že Justin není žádný slušně vychovaný a milý chlap, právě naopak. A to ještě netuší, že mu bude přidělena jako osobní ochranka a bude s ním muset trávit veškerý volný čas.


Justin na Huanovo peklo nevěřil, ale jakmile vkročil na území RUNA, začal málem věřit na nebe.

Názory a dojmy

Richelle Mead se řadí mezi moje neoblíbenější autorky a získala si mě hned svou první knihou. Proto jsem byla nadšená, když jsem se dozvěděla, že i u nás bude vycházet její nová série Věk X, kterou mi opět autorka dokázala, že je to spisovatelka s velkým S a právem její knihy patří na žebříčky bestsellerů.

Děj knihy se odehrává v budoucnosti, kdy po náboženských bojích vznikla nová země RUNA, která přísně upravuje pravidla na vyznávání jakéhokoli boha. Abych řekla pravdu, nechci se moc rozepisovat o tomhle novém světě, bojím se, že bych vám zkazila překvapení. Jak je u Richelle zvykem ani ona na nás nevysype informace hned a ze začátku nás nechává pořádně tápat. Ale i když je příběh ze začátku matoucí, u knih od Richelle mi to nevadí, protože vím, že mi nakonec všechno objasní a všechny střípky perfektně zapadnou do sebe. Mám prostě ráda, že mě její příběh donutí přemýšlet a opravdu se mi občas kouřilo skoro z hlavy, jak mi to v ní šrotovalo.

Hlavní postavy jsem si oblíbila od prvního okamžiku, hlavně teda Mae, která mi v něčem tak moc připomíná Rose, ale zároveň má v sobě něco vlastního, co ji dělá jedinečnou. Justin je takový bad guy, svým způsobem mi připomíná Adriana, i když ten byl oproti němu andílek. Justin je opravdu zkažený, ale v průběhu je vidět, že až tak ztracený nebude.

Novinkou je to, že je kniha psaná v er-formě, což mě ze začátku trochu překvapilo, ale nakonec mi to vůbec nevadilo. Právě naopak – mohli jsme nakouknout do hlavy Justinovi i Mae, což je pro příběh dost důležité, i když to tak ze začátku nemusí vypadat.

Není vůbec pochyb, že se jedná o originální námět, který mě opravdu zaujal a autorka mi kápla do noty. Mám ráda příběhy o náboženství a mytologii, navíc v knize nechybí správná dávka humoru a pořádné akce. I když kniha měla trochu pomalejší rozjezd, musíme vzít v potaz, že se jedná o první díl a autorka si musela připravit píseček, aby mohl příběh dostat pořádné grády, a přestože začátek byl bez akce, stejně jsem si ho užila a bavil mě a můžu vám slíbit, že závěr knihy bude mít spád. Věřím, že v pokračování se dočkáme pořádného překvapení, protože i když jsem od Richelle četla patnáct knih, pořád mě dokáže překvapit a vyvést z míry.

„Přišla jste mě… zabít?“
Po pár dalších vteřinách se zdálo, že se i ona vzpamatovala. Její údiv zmizel a nahradil ho chladný a vyrovnaný výraz, který byl mnohem studenější, než jaké viděl Justin před pár hodinami. „Doktore Marchi,“ řekla klidně, „kdybych vás chtěla zabít, už byste byl mrtvý.“

Hodnocení


Myslím, že nebude nijak zarážející, že hodnotím knihu plným počtem hvězdiček, proto mě zaráží, že jsem na tuhle knihu na ostatních blozích neviděla žádné recenze. Proto vám říkám, že pokud váháte jestli si tuhle knihu pořídit, tak vám ji doporučuji všemi deseti a měli byste si uvědomit, že děláte obrovskou chybu, když ji ještě nemáte doma! 



  • Na závěr bych chtěla velmi poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!
  • Zdroj obrázků: deviantart

3 komentáře:

  1. Na knihu si mě nalákala! Moc se na ní teď těším a nemůžu se dočkat až si jí přečtu! Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za pochvalu a knihu si fakt přečti, protože stojí za to. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Od Richelle Mead si přečtu všechno! :) Je to má velmi, velmi oblíbená spisovatelka. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)