neděle 15. září 2013

Božský bastard

Autor: Christina Lauren
Originální název: Beautiful Bastard
Ze série: Božský bastard
Díl: první
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 304

„Abys získala místo na vrcholu, musíš začít na dně,“ říkal mi. „Staň se člověkem, bez kterého se nadřízení neobejdou. Buď jejich pravou rukou. Nauč se znát jejich svět a oni po tobě chňapnou v okamžiku, kdy dostaneš diplom.“

Oficiální anotace:
Ambiciózní praktikantka. Perfekcionistický šéf. A pořádná spousta šikany.
Náročný, bezohledný… a naprosto neodolatelný! Božský Bastard. 
Chloe Millsová, zatraceně chytrá a pracovitá studentka obchodní administrativy, má jediný problém: svého šéfa, Bennetta Ryana. Je náročný, neomalený, bezohledný – a naprosto neodolatelný. Božský bastard.
Bennett se vrátil z Francie do Chicaga, aby zaujal významný post v obrovském rodinném podniku. Vůbec nečekal, že ta asistentka, která mu v zahraničí na dálku pomáhala, je nádherné, nevinně provokativní – naprosto nesnesitelné – stvoření, se kterým se teď bude muset vídat každý den. Navzdory drbům nikdy nebyl příznivce románků na pracovišti. Jenže Chloe pro něj představuje takové pokušení, že je ochotný pravidla ohnout – nebo je rovnou poslat k čertu –, pokud to znamená, že bude jeho. Kdykoli a kdekoli.
Když ovšem jejich vzájemná touha dostoupí zlomového bodu, budou se muset Bennett a Chloe rozhodnout, co všechno jsou ochotni obětovat, aby jeden druhého získali.

Stručný děj

Chloe si pečlivě zakládá na své kariéře, už devět měsíců pečlivě pracuje jako praktikantka pro Ryan Media Group, a zbývá jí pár měsíců, aby získala vytoužený titul MBA. Práci miluje – pracuje na miliónové zakázce a rozumí si s ostatními zaměstnanci. Jen jednu věc nebo spíš osobu nemůže Chloe přenést přes srdce – a to svého šéfa, který je sice krásný a sexy, ale pouze do té doby, než otevře pusu. Bennett Ryan je totiž na Chloe nepříjemný, dělá jí naschvály a rád se po ní vozí a ne nadarmo se mu říká Božský bastard. Chloe ho vysloveně nesnáší a zdá se, že to velký šéf cítí stejně, proto bude Chloe hodně překvapená, když po ní Bennett vyjede.

Měla jsem dvacet minut zpoždění. A jak už jsem dneska ráno zakusila na vlastní kůži, on zpoždění nesnáší. „Zpoždění“ bylo slovo, které se v Debiloidním slovníku Bennetta Ryana nenacházelo. Podobně jako „srdce“, „laskavost“, „soucit“, „pauza na oběd“ a „děkuji“.

Názory a dojmy

S erotickými romány se (nejen u nás) roztrhl pytel a vychází jich hromada. Řekla bych, že mám na erotické romány trochu větší nároky – chci maličko víc než jen ten sex. Kniha musí mít aspoň trochu děj a nějaké vyvrcholení (a ne jen to sexuální :D). Zase neočekávám, že by mi kniha rapidně změnila pohled na život, ale příběh musí mít šmrnc a něco do sebe. Z toho důvodu jsem se na Božského bastarda těšila – četla jsem spoustu pochvalných recenzí a na knihu jsem se těšila. Proto jsem si Božského bastarda jednoho srpnového dne koupila a i když jsem měla rozečtenou jinou knížku, začala jsem číst…

Hlavní hrdinkou je Chloe, která ve firmě pracuje jako asistentka, kterou by si přál každý. Nejenže je hezká, ale dokonce má něco v hlavě – je chytrá, vtipná, pohodová, pracovitá, jde si za svým cílem a je to kariéristka, které se v příbězích moc nevyskytují nebo ano, ale jenom ze začátku, protože pak kvůli chlapovi vyměknou, ale Chloe ne a to se mi na ní líbilo. 

A co by byl erotický román bez pořádného chlapa? A proto vchází na scénu Bennett alias Božský bastard, který si tuhle přezdívku právem zasloužil. Je to neskutečný pracant, který to samé očekává od svých zaměstnanců. Je zvyklý dostávat to, co chce a je vše po jeho, ovšem u Chloe tvrdě narazí, protože ona je stejný paličák jako on.

Většina děje se odehrává ve firmě, kde oba hlavní hrdinové pracují, jen párkrát si odběhneme někam jinam. Většinu děje zabírá sex, což není zas takovým překvapením, když jde o erotický román, i když jsem byla trochu překvapená, když se na sebe Chloe s Bennettem vrhli po patnácti stranách.

Nejvíce se mi líbilo, jak autorky knihu pojaly. Překvapením pro mě bylo, že se střídaly pohledy postav. Myslím si, že dokázali úctyhodně popsat myšlení chlapa tak, aby to bylo důvěryhodné a čtenáře to zaujalo. Většina děje je sice o sexu, ale i tak příběh působí vtipně a dobře se čte, je skoro nemožné knihu odložit. Já jsem knihu přečetla na jeden zátah.

Na druhou stranu je kniha úplně předvídatelná a pro většinu čtenářů se v příběhu nic překvapivého nestane. Ale to by mi nevadilo tolik jako často se opakující slova. V každé druhé sexuální scéně si Chloe sundá sponu a je jedno jestli z vlasů, šatů etc. (doplňte si podle potřeby), v každém druhém polibku po sobě jejich jazyky kloužou, ale tohle by se ještě dalo přežít. Ale stále opakující se pták mě dostával do kolen a od poloviny knihy mi většina sexuálních scén díku tomuhle slovu přišla vtipná a musela jsem se smát.

„Kdybych si chtěl vychutnat celou vaši konverzaci s diplomovým vedoucím, nechal bych dveře své kanceláře otevřené a dal bych si přinést popcorn. Ztište laskavě hlas.“

Hodnocení

Božský bastard je původně fan-fiction na Stmívání, tohle může být důvod, proč spousta čtenářů knihu odloží do pomyslného šuplíku „někdy si přečtu“, ale já jsem nenašla nic, co by mi Stmívání připomínalo, ani chování postav – prostě nic. Možná jen to, že je Chloe bruneta jako Bella.

Božský bastard je příjemné počtení, které bych doporučila starším čtenářům, protože sexu je tam fakt požehnaně. Já dám knize tři a půl hvězdičky, protože jsem měla několik výhrad, ale myslím, že je to chyba překladu nebo češtiny, že něco může znít kostrbatě nebo vtipně, i když to k smíchu být nemá. Pokud sháníte knížku, u které se začervenáte, zasmějete a odpočinete, Božský bastard bude správná volba. 




6 komentářů:

  1. Tú knižku si jednoducho musím prečítať! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zase ďalšie fan-fiction na Twilight? Myslela som, že toto je iný erotický román, tak teraz sa to u mňa zosunulo o niekoľko políčok v to-read liste 8D

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle si chci hrozně přečíst! Už jsem knihu v knihkupectví držela v rukou, ale nakonec vyhrála Taťána a Alexandr. Btw pěkná recenze ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za pochvalu. ;) Já bych si zase chtěla přečíst Měděného jezdce. :D Škoda, že den má jenom 24hodin, potřebovala bych aspoň dvakrát tolik, aby stihla všechny knížky, co chci, přečíst. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Další informace o knize můžete najít na českém fanwebu http://beautifulbastard.rafejnet.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Knižku som dávnejšie kupovala a vlastne som si ju kúpila hlavne kvôli obálke :D
    Očakávala som taký príbeh a dianie, avšak kniha mi vôbec nesadla. Ako vravíš opakujúce sa spojenia slovné a výrazy.. Mne ešte nesadla Chloe, prišla mi občas dosť veľmi hlúpa. Knižka sa mi páčila až ku koncu, pretože sa tam objavil aspoň nejaký príbeh. :)
    Pekná recenzia inak :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)