sobota 31. srpna 2013

EREBOS – Počítačová hra, která tě sleduje

Autor: Ursula Poznanski
Originální název: Erebos
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 320

„Vstup.
Nebo se vrať.
Toto je Erebos.“

Oficiální anotace:
Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?

Stručný děj

Nick je obyčejný kluk, který chodí na jednu londýnskou školu, i tenhle rok se vrací do školních lavic, ale to netuší, jak moc se zaběhnutý stereotyp změní. Nick nejdříve zaregistruje podivné šeptání, ale nevěnuje tomu zvláštní pozornost. A pak se jeho kamarád Collin začne chovat divně, začne se mu stranit a Nick si poprvé všimne, že si studenti předávají podivné balíčky a dělají kolem toho děsné tajnosti. Nick chce zjistit, o co se jedná, ale nikdo mu nic neřekne, až do té doby než se mu jeden prapodivný balíček dostane do rukou. Doma zjistí, že se jedná o hru, a jako milovník počítačových her, si hru pustí a od té doby je těžké přestat hrát…


Nick pozoroval Rashida, jak balíček strká do kapsy bundy a loudá se chodbou pryč. Pak narazil na Brynne, která zrovna domluvila s kamarádkou, oslovil ji, vytáhl balíček z kapsy…

Názory a dojmy

Erebos u nás vyšel před dlouhou dobou. Po knížce jsem pokukovala, ale protože nejsem hráč počítačových her, na knihu jsem skoro zapomněla, i když jsem na ni četla samé pochvalné recenze, bála jsem se do ní pustit, aby se mi líbila. A teď o prázdniny jsem si řekla, že je čas Erebos přečíst a musím říct, že i mě (hráčskému analfabetovi) se knížka líbila.

Ze začátku se může zdát, že je kniha jako každá druhá – příběh o středoškolským klukovi, který kápne na něco divného – jo, zní to povědomě, ale to je asi tak všechno, co známe. Zbytek příběhu byl něčím novým, originálním. S ničím takovým jsem se ještě nesetkala. Děj se odehrává ve dvou světech. Jeden v realitě a ten druhý ve hře, ale oba se dají lehko rozlišit a čtenář nemá problém se zorientovat.

V příběhu se objevuje hodně postav a ještě každý má své druhé hráčské jméno, (ale nijak jsem se neztrácela), proto se zaměřím jen na dvě postavy. A to na Nicka, který mi ze začátku přišel sympatický, ale když začal hrát, nelíbila se mi jeho náladovost a jak byl protivný. Ke konci se naštěstí srovnal a zase to byl ten milý kluk jako na začátku. A jako správný náctiletý i Nick musí mít svojí lásku a tou vyvolenou je Emily, která se pohybuje v jiných kruzích a je tak trochu „nedosažitelná“, pro Nicka i pro půlku kluků ze školy, kteří o ní sní. I když je Emily středem zájmu, ona si to neuvědomuje, ne že by byla namyšlená, ale je hodně stydlivá a nesvá, pokud má mluvit s někým, kdo není v okruhu jejích přátel.

Začátek knihy až skoro do poloviny se Nick snaží zjistit, o co jde, pak se dostane do Erebosu a seznamuje se s hrou. Jak už jsem řekla, nejsem velký fanoušek počítačových her. Ne že bych to odsuzovala, to rozhodně ne, ale žádná mi nekápla do noty. Ale i mě svět Erebos zaujal a bavila jsem se, i když jednu chvíli na mě toho hraní bylo trochu moc, ale autorka to dobře utnula a pak nastala ta pravá jízda. Druhé polovině knihy nemůžu nic vytknout.

Když si zpětně přemítám, jak jsem knížku četla, musím před autorkou smeknout pomyslný klobouk. Protože všechno měla skvěle promyšlené, aspoň já jsem nenarazila na žádnou nesrovnalost a nic nepatřičného mě nezarazilo. Pomalu jsme mohli odhalovat celou zápletku a dávat si jednotlivé dílky dohromady.

A nejvíc, co mě nadchnulo, byl konec, který mě příjemně překvapil a nadchnul. Byla jsem  ráda, jak to všechno skončilo a vyřešilo se. Opravdu mě autorka potěšila, nic nenatahovala, vytvořila výborné zakončení, které vůbec nebylo umělé a působilo realisticky. Palec nahoru!

„Už se ti ta hra někdy zhroutila?“
Teď se Colin zasmál. „Zhroutila? Ne. Ale vím, co myslíš.“ Ztišil hlas, jako kdyby se bál, že ho někdo může zaslechnout. „Občas… prostě nechce. Čeká. Zkouší tě. Víš, co si myslím? Někdy mám pocit, že ta hra žije.“

Hodnocení


Dávám knize čtyři a půl hvězdičky, přestože jsem nadšená, ale fakt nejsem milovníkem her. Škoda, že není žádné pokračování, ale na druhou stranu si říkám, že je to dobře, protože autorka udělala úctyhodný konec a pokračováním by to jen pokazila. Ale ráda bych si od ní přečetla další knížky. A na závěr bych chtěla říct, že tohle je tak nějak první knížka, kterou jsem četla, a u které bych si tipla, že bude bavit každého kluka, který se do Erebosu pustí.




  • Na závěr bych chtěla velmi poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!
  • Zdroj obrázků: weheartit

7 komentářů:

  1. Tuto knihu si chci přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelá kniha, mám doma ešte to 1. červené vydanie a po česky, veľmi ma bavila kniha, škoda, že nemá nejaké pokračovanie alebo voľne nadväzujúci diel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To červené vydání je ještě o ždibec hezčí než tohle, ale zase to červené oko mi nahání větší hrůzu. :D

      Vymazat
  3. Souhlasím s Tebou, také jsem ji nedávno četla a moc se mi líbila. Akorát naopak jsem velký hráč PC her.

    OdpovědětVymazat
  4. Ja by som si tú knihu chcela strašne prečítať! :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)