pátek 14. června 2013

Co bude dál


Autor: John Katzenbach
Originální název: What comes next
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 456

Oficiální anotace:
Internetovému voyeurovi nestačí oběť sledovat. Chce o jejím osudu rozhodnout...

Bývalý univerzitní profesor Adrian Thomas prožívá nejdramatičtější den svého života. Nejprve se od lékaře dozví, že trpí vzácnou chorobou, kvůli níž bude postupně ztrácet paměť a do několika let zemře. A cestou z ordinace se stane svědkem únosu mladé dívky.
Šestnáctiletou Jennifer drží v zajetí zvrácený pár, který provozuje webovou stránku s názvem Co bude dál. Z unesené dívky je teď pouhé Číslo čtyři, jehož utrpení mohou prostřednictvím internetu sledovat tisíce diváků. Stačí zaplatit a být dostatečně otrlý a zvrácený. Nic víc není zapotřebí k tomu, aby se voyeuři mohli ukájet dívčiným utrpením a spolurozhodovat o jejím dalším osudu.
Policie je bezradná a profesor si uvědomuje, že pokud nezačne rychle jednat, unesenou dívku se už nepodaří najít živou. Muž, jehož život se chýlí ke konci, bojuje o záchranu dívky, která má celý život před sebou.


Stručný děj

Adrian, který pracuje jako vysokoškolský profesor psychologie, si vyslechl u svého lékaře jasný verdikt - umírá. Po cestě domu na pár vteřin uvidí Jennifer, která se odhodlala k útěku z domova, a netuší, že tímto momentem se jejich životy spojí. Adrian se stane svědkem, jak je Jennifer neznámým mužem vtažena do bílé dodávky a zbude po ní jen růžová kšiltovka - jediný důkaz toho, že vše co viděl, bylo reálné.

Detektivka Terri Collinsová se musí pustit do dalšího hledání Jennifer, není to poprvé, co se pokusila utéct z domu, ale teď to vypadá, že se jí to konečně povedlo. Do jejího pátrání se připlete Adrian, které se nelíbí jeho pokus o hledání o Jennifer, ale zároveň se obává, že by Adrian mohl mít pravdu a Jennifer se stalo něco hrozného.

Názory a dojmy

Po dlouhé době, kdy jsem četla thriller, a který mě totálně zklamal, jsem se rozhodla dát tomuto žánru opět šanci a zkusila jsem si přečíst něco od Johna Katzenbacha, jehož knihy většina čtenářů chválí a já se k nim můžu přiřadit.

Celým příběhem nás provází hned několik ústředních postav - Adrian, který se snaží Jennifer vypátrat na vlastní pěst; detektivka Terri Collinsová, co vede policejní vyšetřování; unesená Jennifer a sadistická dvojice únosců Linda a Michael. Což mě na začátku trochu překvapilo, čekala jsem, že kniha bude napsaná jen z jednoho pohledu a pomalu budu rozplétat zápletku spolu s hlavním hrdinou, ale čtenář má "naservírovaný" děj hned z několika úhlů a tak můžeme pozorovat psychiku jednotlivých postav.

Nejhlavnější postavou je vysokoškolský profesor Adrian, který se celý život zabýval psychologií a díky tomu, že viděl únos Jennifer, se cítil za její záchranu tak trochu zodpovědný. On mi byl asi nejvíce sympatický, i když jsem si oblíbila i Jennifer s její odvahou a silnou myslí, ale Adrianova odhodlanost dívku zachránit mi přišla dojemná. A i když jsem tak trochu tušila, jak to skončí, moc jsem mu fandila.

Musím se přiznat, že kniha mi dlouho ležela v hlavě a celkem dlouho mi trvalo, než jsem si uvědomila, jaký mám na knihu názor. Kniha je tak realistická, že jen ta představa, že se něco takové děje nebo může dít, vyvolává v čtenáři beznaděj a nedá mu spát. Po celou čtení máte husí kůži. Autor vám chvilkami popíše situaci do nejmenšího detailu a ve druhé chvíli nechá zapracovat vaši fantazii a schopnost číst mezi řádky.

Hodnocení

I přes to všechno se mi kniha líbila, protože autor umí napsat poutavý a napínavý příběh, který vám nedovolí knihu jen tak odložit, i když je náročnější na čtenářovu psychiku, a musí otáčet jednu stranu za druhou. Proto knize dávám plný počet hvězdiček. Knihu bych doporučovala spíše otrlejším čtenářům, i když já jsem tak trochu thrillerový nováček a knihu jsem zvládla. Rozhodně mě kniha neodradila od tohoto žánru příběhů, ba naopak plánuji si přečíst další knihy, ale budu si muset dát menší pauzu a přečíst si něco veselejšího.





  • Na závěr bych chtěla velmi poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!

1 komentář:

  1. Ta obálka je stresující.Důvod proč bych si knihu nekoupila.. :D Ale obsah může být fajn. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)