pátek 19. prosince 2014

Maturita: učebnice angličtiny


No maturita mi pomalu ale jistě klepe na dveře a tak jsem vrhla na studování a následné recenze učebnic, které by mi měli pomoct u „velké zkoušky“. Jako první jsem si vybrala knihy: Maturita – Angličtina (dále jen Maturita) a Příprava na státní maturitu – Angličtina (dále jen PNSM). Rozhodla jsem se udělat recenzi o obou knihách dohromady a porovnat je, aby to bylo přehlednější.

Ze začátku jsem se bála, že v knihách nebude to, co budu potřebovat k maturitě. Že tam budou chybět nějaké okruhy, které se v mém seznamu objevují. V knize Maturitě se objevují všechna témata, která potřebuji kromě dvou – příroda a životní prostředí a moje škola (ale to si stejně budu muset udělat individuálně). A v PNSM je méně témat z mých okruhů, ale na druhou stranu ty věci, které potřebuji, jsou tam skvěle zpracované.

V kniha Maturita je klasicky zpracováno 30 témat. Na začátku každého tématu máte pár otázek, které by vám měly poskytnout takovou osnovu k vlastnímu zpracování. A pak je tam vypracován příklad textu, jak by to mohlo vypadat. Na konci tématu jsou doplňující otázky, které byste mohly také použít a hlavně slovíčka, které oceňuji nejvíce, protože slovíček neznáte nikdy dost. Pro ty (já to teda zásadně nedělám), kterým by nevadilo rozstříhat knížku, je každý okruh zpracován na jednu stranu a máte tam i čudlíky pro udělání dírek, takže si můžete stránku vložit do šanonu nebo nosit jen tak, abyste nemuseli tahat celou knížku.

Kniha Příprava na státní maturitu je dělaná trochu jinak. Je zde zpracováno „jen“ 26 témat a je zaměřena více na praktickou stránku. Hned na začátku vám autoři radí, jak se na maturitu připravit a co je opravdu důležité, jak začít pracovat na tématech, ale i co dělat u samotné zkoušky. Knížka pracuje hlavně s tím, co už známe ze života. Na začátku je taky několik otázek, pak je příklad toho, jak by to mohlo vypadat s několika užitečnými slovíčky. A pak následuje to nejlepší, co se mi nejvíc líbí – gramatické okénko, kde se autoři zaměřili na určitý gramatický jev, ve kterém se hodně chybuje, a v závěru okruhu je několik cvičení s klíčem. Což každý maturant jistě ocení.


Abych to tak nějak shrnula, podle mě je nejlepší pořídit si učebnice obě, protože se skvěle doplňují. PNSM je více zaměřená na praktickou stránku, aby vás naučila přemýšlet, když byste náhodou měli u maturity „vokno“ nebo zvládnete mluvit spatra. Pro mě je nepředstavitelné, že bych na zkoušení šla bez přípravy a jen tak na potítku začala všechno z hlavy vymýšlet a pak hned začala mluvit anglicky, proto ocením i knížku Maturita, kde je všechno sepsáno předem a hezky dohromady. Neříkám, že se budu učit všechno nazpaměť, ale potřebuji si všechno zpracovat, abych to měla ucelené. 



  • Na závěr bych chtěla velmi poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzních výtisků. Děkuji!

2 komentáře:

  1. Pěkně napsaný článek a super nápad, takhle to porovnat. Mně se zdá sympatičtější PNSM, zdá se mi to (aspoň podle toho, co píšeš) takové užitečnější nejen k maturitě, ale i do života. Na druhou stranu ani těch slovíček vážně není nikdy dost a dobře vypadají obě. :D Tak snad ti dostatečně pomůžou a maturu zvládneš levou zadní! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To srovnavani ucebnic jsem uz videla na jinem blogu a prislo mi to jako dobry napad. :)
      Dekuju za povzbuzeni, ja taky doufam, ze to dam. Tak snad se to povede. :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)