úterý 18. listopadu 2014

Nesmrtelná koruna

Autor: Richelle Mead
Originální název: The Age of X: Immortal Crown
Ze série: Věk X
Díl: druhý
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 452

Oficiální anotace:
Návrat rozezlených bohů je dostatečně velká hrozba. A teď se objevilo další nebezpečí…
Justin a Mae nadále plní svou misi, pak ovšem dojde k zásadnímu zlomu v běhu událostí. Jsou přiděleni k delegaci Luciana Darlinga, Justinova starého přítele a zároveň tak trochu protivníka. Společně se vydávají na území Arkádie, nebezpečného souseda RUNA.
V tamní společnosti jsou ženy stále majetkem mužů a náboženství a vláda splývají v jedno. Justin, který se sám ještě těžce smiřuje s vlastním bohem, zde objevuje skutečně velmi mocné síly.
Mezitím Mae, která jen velmi neochotně hraje roli Justinovy milenky, plní svou vlastní soukromou misi: hledá svou nevlastní neteř, které se její rodina před lety zřekla a nechala ji unést za hranice.
Ani jeden z našich hrdinů si zpočátku nevšimne, že jejich snaha zastavit v Arkádii návrat bohů může být velmi brzy zmařena...

Nijak se netajím tím, že je Richelle jedna z mých nejoblíbenějších spisovatelek. Navíc první díl její nové série Věk X začal víc než slibně a konec předchozího dílu skončil velmi napínavě, takže jsem se na vydání dalšího dílu těšila jako malá. No a dočkala jsem se a byla jsem nadmíru spokojená!

Mae stále spolupracuje s Justinem a společně dohlížejí na náboženské sekty a spolky v RUNA i v provinciích. Avšak kvůli přátelství s Lucianem Darlingem, který kandiduje do nadcházejících voleb, jsou vtaženi do politické hry. Lucian má v plánu se se svým týmem vydat na území Arkádie, se kterou má RUNA odjakživa spory a na hranicích se neustále vedou boje, a vyjednat zde příměří a obchodní partnerství. A právě na tuto výpravu chce s sebou vzít Mae a Justina. Justin nabídku nekompromisně odmítne, ale, pro něj z nepochopitelných důvodů, ho Mae přemlouvá, aby nabídku ještě zvážil. Nakonec se oba přidávají k delegaci a vyráží s ní do Arkádie, kde brzy zjistí, že je to úplně jiný svět a platí zde jiná pravidla, než si mysleli.

Mae a Justina jsem si oblíbila už v prvním díle. Na Mae se mi líbí, jak je oddaná vůči těm, které má ráda, a jak se snaží pomoci všem okolo a je na všechny milá. Na druhou stranu tvrdohlavá stejně jako Justin, který chce mít ve všem pravdu a udělá cokoliv, pokud si myslí, že je to tak správné. Navíc pro hladký vstup a pobyt v Arkádii, museli Mae a Justin předstírat, že jsou pár. Což autorka zvládla popsat na jedničku, líbí se mi, jak mezi nimi vytvořila něžné, křehké pouto a scény, které byly věnovány těm dvěma, mi na tváři dokázaly vytvořit velice „inteligentní“ úsměv.

Ale nejvíc se mi na příběhu líbí svět, který autorka vytvořila. Propojit nový svět s bohy byl skvělý nápad a jako vždycky má všechno vymyšlené do nejmenších detailů a i zdánlivě nepodstatné věci mají svůj význam. A jako dalším plusem vidím Arkádii, která je v některých věcech o hodně zaostalejší než RUNA. Arkádie je tak jiná a zároveň tak známá – mají zde velmi přísná pravidla ohledně postavení žen a jejich soužití s muži. 

Oproti prvnímu dílu, ve kterém si podle mě autorka musela vytvořit pole působnosti a čtenáři ukázat a vysvětlit nový svět, jsme se v druhém díle dočkali napětí a akce od začátku knihy až do jejího konce. Připadá mi, že to zmiňuji pokaždé, když přečtu nějakou knihu od Richelle, ale ani teď si to nemůžu odpustit: miluju její styl psaní. Knížka se čte sama, a přestože to není žádný hubeňour, měla jsem ji přečtenou za dva dny. Prostě jsem se od čtení nemohla odtrhnout. Po celou dobu jsem si lámala hlavu, snažila se všemu přijít na kloub dřív než Mae s Justinem, abych stejně zůstala na konci koukat, jak se autorka rozhodla všechno rozřešit. Musím přiznat, že konec mi vyrazil dech a neskutečně se těším na pokračování, protože mě opravdu zajímá, co nás čeká dál.

Nemůžu jinak než dát Nesmrtelné koruně plný počet hvězdiček, protože se mi kniha opravdu líbila a její čtení jsem si naprosto užila. Richelle Mead si u mě opět potvrdila místo nejoblíbenější spisovatelky. Všem, kteří ještě váhají, knihu doporučuji všemi deseti!




  • Na závěr bych chtěla velmi poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!
  • Zdroj obrázků: weheartit.com

1 komentář:

  1. Tak díky tvojí recenzi začínám být hooodně zvědavá, bohužel mne prozatím čeká hromada jiných knih jak "na doma", tak do školy. :o :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)