středa 29. října 2014

Můj život u sousedů

Autor: Huntley Fitzpatrick
Originální název: My Life Next Door
Ze série: samostatná kniha
Díl: ---
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 372

Oficiální anotace:
Garrettovi jsou všechno to, co Reedovi nejsou – hlasití, chaotičtí a láskyplní. A Samantha Reedová nemůže odolat a každý večer tuto úžasnou rodinu pozoruje ze svého střešního okna a touží být jednou z nich – vymanit se z područí dominantní matky a nepodřizovat svůj život jejím přáním. Avšak zdá se, že je to pouze krásný sen… až do jednoho letního večera, kdy za ní vyšplhá Jase Garrett. A všechno se změní!
Oba se potýkají s trapnostmi i krásami první lásky, Jaseova rodina Samanthu okamžitě přijme do svého středu, i když ona ho před tou svou drží v tajnosti. Vše je téměř dokonale až do okamžiku, kdy se stane něco, co změní celý její svět. A Samantha se náhle musí rozhodnout a zvolit si, kterou z obou rodin zachrání.

Fantastický debut o rodině, přátelství, první lásce a nemožnosti být věrný jediné osobě, kterou milujete, aniž byste zároveň zradili další.


Ne jednou jsem na tuhle knihu narazila už v originále a zaujala mě, proto není divu, že když kniha vyšla i u nás (navíc s tak krásnou obálkou), musela jsem si ji pořídit. Abych řekla pravdu, čekala jsem od knihy úplně něco jiného, ale příjemně mě překvapila.

Samantha žije se svou matkou, která je posedlá úklidem, a se starší sestrou v domě na předměstí, kde každý poslušně seká trávník, vybírá poštu a uklízí okolí svého domu. Tuhle idylku narušila rodina Garrettových, která se do sousedství nastěhovala, když byla Sam ještě malá, a nikdy nesekali trávu a po zahradě nechávali válet hromady hraček. Samathině matce se Garrettovi nelíbili od samého začátku a zakázala ji i její sestře se s nimi stýkat. Jenže Samathu něco na Garretových fascinovalo a i přes matčin zákaz si nemohla pomoct a sousedy deset let pozorovala ze střechy svého domu a několikrát si přála patřit k nim a vědět, jaké to je opustit organizovaný život a žít v chaosu. To všechno se jí jednou splní, když za ní vyšplhá Jase Garrett a pozve ji do svého života.


A tak začíná příběh o Samanthě a Jaseovi. Musím říct, že jsem si obě dvě hlavní postavy zamilovala od prvního písmenka. Samantha byla ukázková osoba, které její matka řídí život a bojí se ozvat, i když se jí něco nelíbí. Ale i přes soužití s pedantskou matkou si dokázala uchovat své osobité kouzlo, zůstat milá a otevřená novým věcem. Naopak Jase jeho rodiče vychovali tak, aby se nebál říct svůj názor a to, co chce. Hlavně díky nim se mi příběh tolik líbil, jejich vztah byl popsán tak jemně a nenuceně, navíc se ti dva k sobě dokonale hodili a navzájem se tolik doplňovali a ovlivňovali.

Ale i další postavy stojí za zmínku, třeba Tim s Nan, kteří mě na konci knihy velmi překvapili, i když každý jiným způsobem. Ale nejlepší ze všech byli všichni Garrettovi. Já jakožto jedináček jsem si naprosto užívala každé odpoledne, které Sam u nich strávila. A vůbec by mi nevadilo, kdybychom se dočkali pokračování, které by bylo o Alici nebo o Joelovi.

Přestože se ze začátku může zdát, že je příběh další typický love story, úplně tomu tak není, protože se zde řeší i důležitá témata jako jsou drogy a rodina versus láska. Dalším plusem na knize je autorčin styl psaní. Píše čtivě a s citem, takže knihu přelouskáte a ani nevíte jak.


Mně se kniha velmi líbila, ale i tak ji nedám plný počet hvězdiček, protože konec mi přišel takový uspěchaný a v něčem nedořešený (to je taky jediné mínus, které jsem na knize našla). Ale jinak knihu doporučuji a věřím, že si najde spousty příznivců, kteří na ni nedají dopustit. 



4 komentáře:

  1. Krásná recenze. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :-) uspěchaný konec se objevuje docela často. Vždycky se 3/4 knihy nic neděje a pak PRÁSK a najednou jsi na konci knihy a marně hledáš další popsané stránky :-D. To znám :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)