úterý 12. března 2013

Říční znamení

Autor: Patricia Briggs
Originální název: River Marked
Ze série: Mercy Thompson
Díl: šestý
Nakladatelství: Fantom print
Počet stran: 272

"Mercy? Vy máte monokl?
Dotkla jsem se ho.
"Poprala se ve Wal-Martu," řekl Adam.

Oficiální anotace:
Mercy Thompsonová vždy věděla, že je jiná, a nejen proto, že dokázala přinutit motor Volkswagenu poslouchat na slovo. Mercy je kožoměnec, což zdědila po dávno zesnulém otci. Ještě nikdy se nesetkala s nikým, kdo by byl jako ona. Tedy až doposud.
V hlubinách řeky Columbia se k životu probudilo zlo - a někdo z lidu jejího otce by o něm mohl něco vědět. A pokud mají Mercy a její druh, alfa vlkodlak Adam, přežít, budou potřebovat pomoc…


Stručný děj

Mercy vybuchla střecha nad hlavou, a to doslova, proto se nastěhovala ke svému příteli Adamovi a k jeho dceři. Vztah Adama a Mercy je jako pohádka, a proto netrvá dlouho a ti dva se, i přes nevoli některých členů smečky, vezmou. A jako každý pár vyráží na líbánky, což není nic divného, a zpočátku je všechno v naprostém pořádku, ale věci, které se kolem nich začnou dít, divné jsou. A jak už je u Mercy zvykem, vrhne se do celé záležitosti rovnou po hlavě, aniž by přímo chtěla.

"… Každá změna přináší dobré a špatné věci, které nahradí dobré a špatné věci před nimi. Je přirozené ohlédnout se a říct, že dříve bývalo líp - neznamená to, že je to pravda. Jiné neznamená horší. Je to prostě jiné."

Názory a dojmy

Celou sérii o Mercy jsem si velmi oblíbila, takže netrvalo dlouho a pustila jsem se do dalšího dílu. Zatím posledního, který byl v Česku vydán (achjo). Hned na začátek bych chtěla pochválit obálku knihy, která se mi velmi líbí. Podle mého názoru patří k nejpovedenějším z celé série, o první příčku se pere se Zkříženými hnáty - miluju tmavě modrou barvu.

Hlavní protagonisty - Mercy a Adama jsem si zamilovala. Ti dva se skvěle doplňují a pasují k sobě jako vejce k vejci, i když to občas mezi nimi skřípe a to hlavně díky jejich rozdílné živočišné podstatě. Nechtěla bych, aby na mě výbušný Adam zavrčel, i když to sladké usmiřování… Velkým překvapením pro mě bylo, že se ti dva oficiálně vzali. Vím, že se o tom v předchozích dílech mluvilo, ale nečekala jsem to tak brzy.

Trochu mě zklamalo, že mě autorka nalákala na Stefana, na kterého jsem se těšila, protože je to moje oblíbená postava, ale nakonec se tam jen krátce mihl a nic. Snad se objeví v následujících dílech, jinak si nedokážu vysvětlit, proč by ho Patricia znovu "oživila". No a taky jsem se znovu přesvědčila, že fae jsou pěkné mrchy a nedá se jim věřit vůbec v ničem.

Zcela určitě jsem v minulých recenzí chválila autorčin styl psaní. Tak teď to udělám ještě jednou. Mám ráda, jak Patricia píše, hlavně romantické chvilky, kterých se v této knize dočkáme opravdu dost. Hlavně ze začátku se autorka zaměřila na vztah Mercy a Adama, ale ani ke konci knihy nejsme o zamilované cvrlikání ochuzeni. Pro milovníky neustálého napětí a akce bude tahle kniha zklamáním. Až do poloviny knihy se nic neděje a autorka se zabývá hlavně hlavními hrdiny, ale i Mercy samotnou, protože pomalu odkrýváme její minulost a původ. To mi přišlo hodně zajímavé, protože jsme se dozvěděli něco o historii amerických kmenech indiánů a kožoměnců. Ale jak se blíží konec, děj dostane rychlý spád a akce jen přes stránky přetéká, jako by si Patricia všechno schovávala až na samotný závěr. A ten dopis…

"Všichni smrtelníci zemřou. Smrt není tak strašná. Strašné je žít bez výzev. Nemůžeme vědět, co je vítězství, když nezažijeme porážku. Bez smrti není život."

Hodnocení

Já jsem si čtení rozhodně užila. Hltala jsem pohledem chvilky, kdy Adam s Mercy byli spolu a nablble se usmívala, protože jsou tak sladcí. Knize dávám čtyři hvězdičky. Moc se těším na další díl, jsem zvědavá o čem bude, a doufám, že se tam objeví Stefan a Samuel, kteří se v tomto díle objevili opravdu jen minimálně.




8 komentářů:

  1. Také jsem se těšila na Stefana a ono nic :/ Jojo z toho dopisu jsem byla hodně mimo.. Názor na knihu máme skoro stejný :D Já jsem zvědavá na další díl. Doufám, že u nás vyjde hodně brzo! :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky hrozně těším a přemýšlím, o čem by mohl být! :)

      Vymazat
    2. Podle anotace na GD to bude asi hodně akční :D

      Vymazat
    3. Hm... tak to se těším ještě víc. :) Já doufám, že sedmička vyjde do léta, ale nevim nevim... :(

      Vymazat
    4. No vyšlo to nedávno, tak by to u nás mohlo vyjít někdy kolem začátku léta, ale nikde jsem to v edičáku FP ještě neviděla :/

      Vymazat
    5. Já jsem taky koukala, a taky nic. :( A ani mojí milovanou Kate Daniels... :D

      Vymazat
    6. No, snad se to tam brzy objeví. O Kate zatím také nic nevím.. a to mě kamarádka bombarduje všemi různými zprávami o Kate Daniels i o autorech :D

      Vymazat
  2. Díky za recenzi, vypadá to hodně dobře :).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář. :)