pátek 6. ledna 2012

Gejša


Autor: Arthur Golden
Originální název: Memory of Geisha
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 448
Doba četby: 6 dnů

Oficiální anotace
Příběh malé Čijo, která se má stát slavnou gejšou Sajuri, začíná v chudé japonské rybářské vesnici, kde Čijo do smrti své matky vyrůstala, a to ve velké chudobě. Když ji jako devítiletou prodají do Gionu, kjótské čtvrti gejš, dívenka rázem přijde o rodiče i starší sestru. Díky svému půvabu a nezvyklým šedomodrým očím se nestane obyčejnou prostitutkou, ale nastupuje nelehkou cestu k postavení profesionální gejši. Pro osamělé děvčátku z venkova je předválečné Kjóto s nádhernými čajovnami a divadly, úzkými postranními uličkami, zdobnými chrámy a příbytky umělců světem plným nástrah a nebezpečí. Zatímco se učí umění gejš - tanci a zpěvu, nošení kimona, složité úpravě líčení a účesu či svůdnému nalévání saké -, podstupuje zároveň nelítostný souboj se žárlivou starší gejšou Hacumomo, která ji zuřivě nenávidí. Čijo zvolna proniká do urputného soupeření o přízeň mužů a peníze, které z ní plynou - a tento boj se nezastaví před žádnou podlostí či intrikami. Když však Čijo překoná všechny překážky a stane se z ní gejša Sajuri, zradí ji vlastní srdce. Navzdory tomu, že v životě gejši není místo pro opravdový milostný cit, je Sajuri rozhodnutá vzdát se všeho, aby získala jediného muže, po němž kdy v životě zatoužila....
Sledujeme příběh malé Čijo v její rodné vesnici jménem Joroido. V "opilém domě", jak nazývá jejich chatrč na úpatí pobřeží, zde žije se svou sestrou Sacu, otcem a maminkou, která brzy podléhá své nemoci.

Čijin otec obě své dcery prodá panu Tanakovi, který je pošle do Gionu, aby se z nich staly profesionální gejši.
Malá Čijo se dostane do okije a má se z ní stát gejša, jenže Matka ("vedoucí" okije) její studium přeruší, když se Čijo pokusí o útěk. Její sestra Sacu se do žádné okije nedostala - stala se z ní prostitutka, ale nakonec se jí podaří utéct.

Malá Čijo se pomalu srovnává s tím, že se nikdy nestane gejšou a řádně vykonává práci pomocnice a odhodlaně odolává hněvu starší gejši Hacumomo, která se jí snaží udělat ze života peklo.

Jednou Čijo potká na mostě Předsedu a díky tomuto setkání se jí za pár let obrátí život o 180 stupňů. Díky uznávané gejše Mameze, se vydává na dráhu gejši, která ji byla dříve zapovězena…


Můj názor:
Děj, vlastně život slavné Gejši Sajuri, se odehrává na začátku dvacátého století. Nutno podotknout, že kniha vyšla až o mnoho let později, až po smrti samotné Sajuri, aby nepřivedla zmiňované lidi v knize do rozpaků, jak je napsáno v úvodu. Ano, knihu převyprávěla samotná hlavní hrdinka - popisuje svůj vlastní život.

Několikrát jsem viděla film, ale kniha je lepší. Hodně věcí je objasněno a má skrytý význam, který mi ve filmu unikal. Taky jsem se víc sžila se Sajuri, která toho vytrpěla tolik chudinka maličká. Byla hodně rozumná, o hodně než její starší kamarádka Dýně nebo zlá Hacumomo.

Japonsko mě fascinuje už delší dobu. Mým snem je se tam jednou podívat a na chvíli se stát součástí všeho toho shonu. Už při čtení jsem zjistila, že některé věci znám hodně povrchově, což je škoda. Po přečtení mě příběh donutil k zamyšlení a přemítání si zpětně celou knihu.

Moje hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář. :)